22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Buletinele cu cip, eliberate gratuit până la finalul anului
Buletinele cu cip, eliberate gratuit până la finalul anului

Buletinele electronice vor fi emise în toată ţara până la finalul anului şi vor fi gratuite. Din 2030, oricine vrea să iasă din ţară va trebui să aibă un astfel de document sau paşaport. Proiectul a fost scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne şi urmează să fie aprobat de Guvern, notează digi24.ro.
Noile cărţi electronice de identitate cu cip ar urma să fie emise la nivel naţional până la finele acestui an, iar costul de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea acestora în proiectul pilot de la Cluj, va fi suportat de stat, se arată în proiectul pus în dezbatere de MAI.

Noutăţi privind noile cărţi de identitate

Una din principalele modificări majore propuse de MAI vizează suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărţi electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Obiectivul investiţiei este atingerea numărului de 8.500.000 cetăţeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.
În acest moment, costul eliberării unei cărţi electronice de identitate, în proiectul pilot din judeţul Cluj este de 67 de lei.
O altă schimbare majoră propusă de MAI vizează informaţiile care apar pe noile cărţi electronice de identitate. Locul naşterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărţii electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărţi de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcţioneze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat şi generat locul naşterii.
Adresa de domiciliu va rămâne inscripţionată pe cărţile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripţionată şi pe verso-ul cărţii electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu şi respectiv de reşedinţă vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărţii electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărţii electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligaţia preschimbării CEI atunci când vrei să îţi schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare. Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să te mai prezinţi la ghişeu.
De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiţi să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.
Cărţile electronice de identitate vor fi eliberate opţional şi pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinţi, se mai arată în proiect.


Articole înrudite