Catastrofele naturale provoacă anual pierderi de miliarde de dolari fermierilor

 
Miercuri, 21 Martie 2018 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Catastrofele naturale, de la secetă la inundaţii, îi costă pe fermierii din ţările sărace miliarde de dolari în fiecare an de pe urma recoltelor şi animalelor pierdute, iar acest lucru se agravează din cauza modificărilor climatice, transmite Bloomberg.
Potrivit unui raport publicat recent de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), catastrofele naturale care au avut loc în perioada 2005-2015 au provocat pierderi de aproximativ 96 de miliarde de dolari fermierilor din ţările în curs de dezvoltare. Potrivit FAO, jumătate din pierderile totale, 48 miliarde de dolari, au survenit în Asia iar seceta, care a afectat fermierii din toate cele patru colţuri ale lumii, a provocat pierderi în valoare de 29 miliarde de dolari.
Impactul altor catastrofe meteorologice, precum furtunile sau temperaturile extreme, sunt estimate la 26,5 miliarde dolari. Urmează inundaţiile care au provocat pierderi de 19 miliarde de dolari şi cutremurele sau alunecările de teren cu pierderi de 10,5 miliarde de dolari, catastrofele biologice cu pierderi 9,5 de miliarde dolari şi incendiile de pădure cu pierderi de un miliard de dolari.
"Aceasta a devenit noua normalitate, iar impactul modificărilor climatice va exacerba şi mai mult aceste ameninţări şi provocări", a declarat directorul general FAO, Jose Graziano da Silva.
Catastrofele naturale au devenit mai frecvente şi mai intense după 1980, prezentând provocări pentru aproximativ 2,5 miliarde persoane care depind de agricultură pentru a-şi asigura subzistenţa, subliniază FAO. Micii fermieri, crescători de animale, pescarii şi comunităţile dependente de păduri din întreaga lume sunt responsabili pentru mai mult de jumătate din producţia agricolă mondială.
În medie, 260 de catastrofe naturale au avut loc în fiecare an în ţările în curs de dezvoltare între 2005 şi 2016, potrivit FAO. Pierderile economice provocate de catastrofele naturale au crescut însă impactul pentru anul 2017 nu a fost calculat, deşi cel mai violent sezon de uragane din istorie ar urma să confirme această tendinţă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu