24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce pensie primeşte un român, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viaţa lui
Ce pensie primeşte un român, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viaţa lui

Tot mai mulţi români îşi cumpără vechime în muncă pentru pensie, în speranţa că vor primi ceva mai mulţi bani de la stat la pensie.
Potrivit unei Ordonanţei de Urgenţă care a intrat în vigoare la începutul anului 2023, mai multe venituri au fost majorate, în special a celor vulnerabili.
Actul normativ stabileşte că punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creşterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.
Tot în acelaşi act normativ se prevede ca îndemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viaţa lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei şi reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată şi acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.


Articole înrudite