24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Cinci elevi români vor participa în perioada 10-16 mai, alături de alţi 1.700 de elevi din 70 de ţări, la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair, la Los Angeles, competiţie dotată cu premii în valoare de 5 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă al IntelS, anul trecut, marele premiu al competiţiei, "Gordon E. Moore", de 75.000 de dolari, a fost câştigat de românul Ionuţ Budişteanu cu proiectul "Maşina low-cost fără şofer".
În 2014, şansa României la Intel ISEF este reprezentată de Octavian Coca şi Ştefan Dascălu din Suceava, Daniel Coşovanu din Solca, Ştefan Iov şi Alexandru Glonţaru din Bucureşti.
„Succesul extraordinar al României la Intel ISEF în 2013, datorită lui Ionuţ Budişteanu, a demonstrat potenţialul şi pasiunea tinerilor din ţara noastră pentru ştiinţă şi tehnologie. Le dorim succes în cadrul competiţiei de la Los Angeles participanţilor de anul acesta şi îi încurajăm să câştige cât mai multe premii”, a declarat Adrian Cioroianu, business development manager, Intel.
Elevii Octavian Coca şi Ştefan Dascălu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava, participă în acest an la Intel ISEF cu un proiect ce îşi propune să trateze, prin joacă, afecţiuni precum ADHD (Deficit de Atenţie / Tulburare Hiperkinetică).
Folosind aceste tipuri de dispozitive sau altele similare, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util în rezolvarea eficientă a sarcinilor zilnice care necesită un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenţiei în procesul de învăţare, dar şi pentru tratarea tulburărilor psihiatrice cum ar fi ADHD.
Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă”, Solca, judeţul Suceava, Daniel Coşovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu poluează şi care poate fi folosit pentru încălzirea locuinţelor. Proiectul său „Generator Solar de Aer Cald: Construcţie şi Aplicabilitate” constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea unei incinte.
Panoul reprezintă o alternativă pentru încălzirea locuinţei în timpul zilelor senine sau parţial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate înlocui combustibilii fosili des folosiţi pentru încălzirea camerelor dintr-o locuinţă atâta timp cât soarele este prezent pe cer.
Generatorul nu poluează, nu consumă energie electrică şi poate fi realizat cu costuri mici, reprezentând o investiţie importantă pentru orice persoană care doreşte să protejeze mediul înconjurător făcând în acelaşi timp economii.
Alţi doi elevi din clasa a XI de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Ştefan Iov şi Alexandru Glonţaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea în construcţia clădirilor a unui adeziv similar cu cel produs de păianjenul de grădină. Cei doi elevi susţin că acest tip de adeziv este o soluţie în problema pierderilor umane şi materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică şi uşor de aplicat.
Rigidizarea la şocuri, vibraţii şi umiditate conferă adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice şi apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate şi puterea de penetrare a adezivului menţin pereţii întregi chiar dacă se descompun la nivel aproape microscopic.
Cei doi elevi au proiectat o fabrică semivie, un sistem autonom de întreţinere în viaţă a coloniilor de celule cu care vor să asigure obţinerea adezivului în cantitate mare şi la un preţ mic.


Articole înrudite