24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din aprilie, bolnavii nu vor mai primi reţete gratuite
Din aprilie, bolnavii nu vor mai primi reţete gratuite
Peste 80% din medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractele - cadru la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti, a anunţat, miercuri, preşedintele FNPMF, Doina Mihăilă. "Din păcate, a devenit o tradiţie faptul că în fiecare primăvară suntem nevoiţi să ducem un adevărat război pentru a apăra cabinetele, pentru a ne proteja pacienţii, pentru a face cât de cât funcţional acest sistem din ce în ce mai haotic", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă.
Aceasta a menţionat că 81% dintre medicii de familie au anunţat deja că nu vor semna contractele - cadru la 1 aprilie, astfel că după acestă dată bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, grauite, trimiteri către spcialişti, a adăugat Mihăilă.
Totodată, ea a precizat că organizaţia pe care o reprezintă, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familie - Medicină Generală, a cerut în instanţă suspendarea Hotărârii 1047/1571 şi că instanţa Curţii de Apel Bucureşti urmează să ia decizie în acest sens.
Medicii au cerut, de fapt, suspendarea acestor acte care vizează aspecte privind informatizarea, respectiv achiziţionarea a două sisteme de internet în bandă largă 3G de către medicii de familie, achiziţionarea de cititoare şi inscripţionare de card. "Nu ne putem, asuma achiziţionarea unor astfel de sisteme după care am putea fi acuzaţi că nu am luat ceea ce trebuia. Aceste echipamente trebuie cumpărate de către Casa Naţională care să-şi asume partea tehnică, funcţionarea sistemului", a spus preşedintele FNPMF. Aceasta a precizat că medicii de familie au cerut autorităţilor găsirea unor soluţii prin care actualul contract - cadru să fie prelungit încă o lună până la 1 mai, iar în acest interval să fie făcute modificările pe care le solicită reprezentanţii celor două organizaţii. "De asemenea, nu acceptăm bugetul orientativ pe care îl considerăm legal imoral. Îi rugăm pe pacienţi să ne înţeleagă şi să ne fie alături întrucât demersurile noastre sunt şi în beneficiul lor", a spus Mihăilă.
O hotărâre finală privind acţiunile viitoare a medicilor de familie va fi anunţată, sâmbătă, la sfârşitul celei de a 8-a Conferinţe Naţionale a medicilor de familie, care a început miercuri, în Capitală.

Articole înrudite