18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Ai luat unu, stai jos", subtitra zilele trecute ziarul de mare tiraj Bild, comentând nota dezastruoasă dată de Uniunea Europeană guvernanţilor români. În reacţie, controversatul premier „Ponta se agaţă de putere", constata la rândul său ziarul berlinez de stânga, Tagesspiegel, în vreme ce, tot la stânga spectrului politic, revista Der Stern descrie „şpagatul exersat de Ponta".
Şi alţi comentatori observă că şeful guvernului bucureştean una spune acasă, unde-i acuză pe criticii săi că ar fi fascişti, iar alta la Bruxelles, unde promite să fie băiat cuminte...
Dincolo de atentatul comis asupra unui autobuz de turişti israelieni în Bulgaria şi atacul sinucigaş asupra conducerii siriene, situaţia României continuă să fie intens comentată în presa germană.
În timp ce Ponta respingea criticile vestului, România, condusă de guvernul său, „rămâne copilul problemă al Uniunii Europene", după cum aflăm, textual din publicaţia Focus, care abordează necruţătorul verdict al raportului pe justiţie al Comisiei Europene.
În genere, editorialiştii apuseni dedică spaţii ample acestui subiect. Mulţi se arată şocaţi de modul în care executivul şi majoritatea parlamentară de la Bucureşti au atacat politic deciziile şi independenţa justiţiei. Critici dure au suscitat în Germania îndeosebi restrângerea prerogativelor Curţii Constituţionale şi ştergerea separaţiei dintre puteri, ceea ce, după cum afirmă raportul, asiduu citat de presa germană, „pune sub semnul întrebării voinţa guvernului de a respecta statul de drept", scrie DW.
Condamnări ale USL de o asprime fără precedent au apărut şi în presa de stânga. „Statul ca pradă", titra sugestiv Frankfurter Rundschau, în timp ce unii comentatori, deşi ostili lui Traian Băsescu, osândesc fără drept de apel triada Ponta Antonescu Voiculescu.
În Spiegel se scoate în evidenţă originile nereformatului PSD, condus de un lider plagiator, o formaţiune care a devenit „receptacolul elitei securiste şi comuniste a regimului ceauşist". Revista deplânge şi prezenţa în formaţiunile USL a reprezentanţilor coruptei oligarhii, care, potrivit publicaţiei germane, s-ar „lupta pentru putere cu altă fracţiune nu mai puţin coruptă" a elitei româneşti.
Pentru comentatorii de centru-dreapta lucrurile sunt clare. În România a avut loc o lovitură de stat menită să pună cleptocraţia postcomunistă la adăpost de o justiţie prea independentă.
Die Presse din Austria relevă că Uniunea Europeană a aplicat „o palmă usturătoare Bucureştilor", şi că, „la cinci ani de la aderarea la UE, România...nu îndeplineşte criteriile unui stat de drept membru al Comunităţii, astfel încât să poată realiza speranţa unei primiri rapide în spaţiul Schengen"...
În fine, News AT mai bate un cui la sicriul discreditării premierului în măsura în care se dedică plagiatului comis de Victor Ponta. Reluând informaţii ale României Libere, care citează surse interne, publicaţia austriacă prevede revocarea titlului său de doctor după ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a stabilit cu un vot unanim, că Ponta a comis un furt intelectual în dizertaţia sa.
Dând dovadă de o circumspecţie potrivită situaţiei de la Bucureşti, publicaţia mai admite că, în aşteptarea aprobărilor necesare, verdictul nu a devenit încă oficial şi relevă în final că premierul „nu vrea să renunţe nici la titlu, nici la funcţia de premier".


Articole înrudite