Guvernul a adoptat OUG pentru aprobarea plafoanelor bugetare Recomandat

Miercuri, 13 Martie 2019 12:02
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscar-bugetar pe anul 2019, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Măsura a fost luată după ce CCR au decis că legea este neconstituţională, informează Mediafax. "Guvernul a adoptat astăzi (n.r. - marţi) o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscar-bugetar pe anul 2019. Aprobarea plafoanelor pe termen mediu pentru anumiţi indicatori bugetari prin procedura ordonanţei de urgenţă este absolut necesară pentru promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2019 şi deblocarea programelor guvernamentale necesare bunului mers al administraţiei publice, mediului economic, precum şi realizarea programelor de asistenţă socială", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Măsura, luată după ce judecătorii CCR au decis că legea plafonării indicilor bugetari este neconstituţională, a fost anunţată la începutul şedinţei de premierul Viorica Dăncilă. "Aprobăm astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru anumiţi indicatori economici. Facem acest lucru în deplin acord cu decizia Curţii Constituţionale a României, astfel încât să nu mai poată fi invocată nicio barieră în calea promulgării bugetului. Actul normativ a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor şi ţintelor prevăzute de strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 şi are în vedere alocarea eficientă a fondurilorpublice şi cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a afirmat că administraţiile locale pierd aproximativ 300 milioane lei pe lună din cauza întârzierii aprobării plafoanelor bugetare. "Nu putem permite să lăsăm fără finanţare comunităţile locale care prin această întârziere pierd aproximativ 300 milioane lei pe lună. Nu este acceptabil să punem în pericol crearea unor noi locuri de muncă. Românii care au nevoie de tratament pentru boli grave nu pot aştepta după jocuri politice meschine. Nu ne putem juca cu sănătatea acestor oameni. Întârzierea finanţării şi co-finanţării proiectelor de investiţii derulate din fonduri europene şi guvernamentale prezintă efecte negative asupra creşterii economice, acest lucru nu va fi permis", a adăugat Dăncilă.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor pe 8 martie. "Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,76%, iar în anul 2020 de -2,33%. Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 10,0% în anul 2019 şi de 9,7 % în anul 2020. Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2019, este de 40% din produsul intern brut", se arată în ordonanţa de urgenţă. Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu