03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul va adopta săptămâna aceasta strategia naţională pentru schimbări climatice 2016-2030
Guvernul va adopta săptămâna aceasta strategia naţională pentru schimbări climatice 2016-2030

Guvernul va adopta săptămâna aceasta strategia naţională pentru schimbări climatice pentru perioada 2016-2030, care va cuprinde măsuri concrete ce vor fi luate în fiecare domeniu economic în parte, cu termene şi alocare bugetară, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în cadrul unei dezbateri pe tema fenomenelor meteo extreme.
"Nu ne limităm doar la implementarea legislaţiei europene în acest sector. În cursul săptămânii viitoare se va adopta strategia naţională de schimbări climatice pentru perioada 2016-2030 şi planul de acţiune pentru schimbări climatice pe care România l-a elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale în ultimii trei ani şi care prevede, pentru fiecare domeniu economic în parte, acţiuni foarte concrete, cu termene şi alocare bugetară, pentru a putea pe fiecare domeniu, pe agricultură, pe transporturi, pe domeniul energiei, cele care un impact cel mai mare în domeniul schimbărilor climatice, să se ia măsurile necesare", a spus ministrul Mediului.
Ea a amintit că, în România, la nivel naţional, datele climatice de peste 100 de ani arată o creştere a temperaturii medii a aerului, precum şi a frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteorologice periculoase.
"În România, temperaturile au înregistrat o creştere a mediei anuale de 0,4 grade Celsius. Chiar dacă la prima vedere această creştere de temperatură poate părea insignifiantă, ea influenţează extrem de mult caracteristicile sistemului climatic, cu efecte directe pe plan regional. În ultimii ani deja se poate observa o creştere a nivelului şi intensităţii precipitaţiilor, valuri de căldură cu o durată şi frecvenţă din ce în ce mai mare, acutizarea fenomenului de secetă. Creşterea nivelului precipitaţiilor duce la inundaţii intense pe cursurile de apă şi în zone costiere", a arătat Paşca-Palmer.
Potrivit acesteia, ultimii 16 ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice, anul 2015 fiind cel mai cald.
Ministrul a amintit de seceta puternică din anii 2012, 2015 şi din acest an, de tornadele şi vijeliile din vara acestui an din Botoşani şi Mureş sau cea din vara anului 2002 din judeţul Ialomiţa. "Până acum câţiva ani, meteorologii susţineau că tornadele nu sunt evenimente care se formează în România, dar iată că realitatea începe să contrazică acest fapt", a precizat ea.
Paşca-Palmer a mai spus că, în continuare, clima României va resimţi schimbări majore, din cauza modificărilor climei globale şi regionale.
"Potrivit scenariilor elaborate de meteorologii români, este posibil ca temperatura medie din ţara noastră să crească până la finele acestui secol cu aproximativ 2 grade Celsius iarna şi cu 4 grade Celsius vara. Totodată, va exista şi o intensificare a apariţiei fenomenelor extreme, creşterea numărului de zile din cursul anului cu precipitaţii extreme şi, implicit, a inundaţiilor", a adăugat ministrul Mediului.


Articole înrudite