18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În mai, cea mai mare valoare a creditelor acordate, din aprilie 2008
În mai, cea mai mare valoare a creditelor acordate, din aprilie 2008

Băncile din România au acordat, în luna mai, credite noi în valoare totală de aproximativ 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunară înregistrată din aprilie 2008 până în prezent, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Comparativ cu luna precedentă, în mai 2015, volumul creditelor nou acordate a crescut cu peste 55%, de la 3,27 miliarde de lei în aprilie 2015.

Cu un an în urmă, în mai 2014, volumul creditelor noi s-a situat aproape la jumătate faţă de a cincea lună din acest an, respectiv la 3,15 miliarde de lei.

Pe de altă parte, depozitele noi constituite în aceeaşi perioadă la băncile din România au depăşit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, însă, în scădere atât faţă de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cât şi faţă de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei în urmă cu un an.

Potrivit BNR, contractele noi includ toate contractele financiare care specifică pentru prima dată rata dobânzii pentru depozit sau pentru credit şi toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.

„Nu sunt incluse în baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reînnoibile automat (revolving), creanţele aferente cărţilor de credit şi nici creditele neperformante”, precizează banca centrală.


Articole înrudite