19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lege adoptată: Vânzarea de maşini SH, doar cu RAR Auto-Pass
Lege adoptată: Vânzarea de maşini SH, doar cu RAR Auto-Pass

Persoanele sau firmele care vând maşini second hand vor fi obligate să obţină de la Registrul Auto Român documentul RAR Auto-Pass care va atesta istoricul maşinii şi numărul de kilometri parcurşi.
Legea care reglementează vânzarea maşinilor SH a fost adoptată marţi în Camera Deputaţilor şi merge la promulgare.
Actul normativ prevede înfiinţarea registrului electronic al istoricului vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Acesta va fi gestionat de Registrul Auto Român (RAR).
În acest registru vor fi incluse informaţiile obţinute de către RAR de la service-uri cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP) şi de la atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislaţiei în vigoare etc.
Potrvit noii legi, modificarea kilometrajului nu este infracţiune, dar va fi sancţionată cu amendă.
Proiectul prevede că este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.
"În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi", mai prevede legea adoptată.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.
Aşadar, RAR Auto-Pass va conţine informaţii despre implicarea maşinii în evenimente rutiere, care au produs avarii la sistemul de direcţie, frânare, structura de rezistenţă a caroseriei sau şasiului, sau la alte sisteme de siguranţă.
RAR Auto-Pass va fi valabil timp de 60 de zile şi va fi eliberat de RAR, la cerere, contra cost, va fi în format digital şi va fi necesar la transcrierea dreptului de proprietate (vânzare).
În privinţa maşinilor SH aduse din străinătate, RAR Auto-Pass va fi actualizat printr-un sistem de schimb de informaţii internaţional la care Registrul Auto Român este parte.


Articole înrudite