18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În proporţie de 43.94 %, participanţii la sondaj afirmă că ar părăsi România în favoarea unui job pentru calificarea lor în străinătate. Aproximativ un sfert dintre respondenţi (25,36%) ar pleca în altă ţară în orice moment, doar pentru că, spun ei, sunt salarii mai mari şi condiţii mai bune, în timp ce 17,11% şi-ar chema şi partenerul de viaţă după ce se instalează peste hotare.
Puţin peste 10% (10,27%) dintre cei chestionaţi nu doresc să plece în străinătate cât timp familia lor se află în România. Doar 3,32% dintre românii participanţi la sondaj afirmă că România merge într-o direcţie bună şi nu vor sa părăsească ţara.
Sondajul Myjob a fost realizat online la nivel naţional în perioada 7-31 iulie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 5.160 de respondenţi. În proporţie de 47,68 la sută, bărbaţii ar pleca oricând în străinătate pentru un job care le respectă calificarea, faţă de doar 38 de procente în cazul femeilor intervievate. De altfel, femeile sunt mai reticente în ceea ce priveşte plecarea în străinătate fără familie, procentul celor pentru care acesta este un factor decisiv fiind dublu faţă de cel al bărbaţilor (14,53 la sută, respectiv 7,6 la sută).
Un rezultat surprinzător al sondajului este cel privitor la grupele de vârsta – cei peste 55 de ani sunt dispuşi să plece peste hotare în proporţie de 70.27 % dacă ar găsi un loc de muncă adecvat. Acest segment de vârsta numără şi cei mai dezamăgiţi respondenţi – doar 2,7% cred că România se îndreaptă în direcţia corectă.
O treime dintre participanţii la sondaj sunt din Bucureşti, iar cei mai dornici de ducă sunt respondenţii din Caraş-Severin – niciunul dintre cei chestionaţi nu vrea să rămână în ţară. Urmează arădenii – doar 2,78% dintre aceştia ar mai sta în România pentru că au familie aici, însă niciunul nu crede că ţara noastră merge într-o direcţie bună. De acord sunt şi cei din judeţele Moldovei – Suceava, Neamţ, Vrancea, Bacău, Iaşi şi Galaţi, însă şi mureşenii sau bihorenii. Procentele cele mai ridicate (peste 60%) în ceea ce priveşte plecarea la un job potrivit calificării le au Sălajul şi Satu Mare, urmate de Alba, Brăila şi Bacău.


Articole înrudite