22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numeroşi etnici romi, inclusiv români, s-au instalat pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysees, profitând de faptul că pot obţine venituri mari cerându-le bani turiştilor străini, informează cotidianul France Soir în ediţia electronică. "Turiştii sigur nu se aşteaptă ca, plimbându-se pe cel mai frumos bulevard din lume, între staţia Franklin-Roosevelt şi Piaţa Etoile, să întâlnească atâta mizerie. În faţa vitrinelor Vuitton sau luxosului magazin Georges V, în zona galeriilor Arcades şi pe străzile adiacente sunt zeci de romi veniţi să profite de vadul turistic, după care seara se întorc în suburbia Montreuil. Tot acolo sunt şi numeroase persoane fără adăpost, care stau permanent în zonă. Foarte numeroşi, aproximativ 1.500", notează France Soir. Potrivit unuia dintre romi, bulevardul Champs-Elysées este "un decor plăcut" şi, în mod sigur, un loc foarte rentabil, dat fiind că zona este vizitată de numeroşi turişti.
Printre persoanele instalate pe Champs-Elysee se numără şi romi de origine română. Unul dintre ei este Nicolae. Bărbatul - descris ca având alura unui brahman indian, cu barbă gri bine aranjată, degajând un calm şi un ascetism rar întâlnite în această zonă - doreşte să se converseze cu reporterii France Soir, însă ştie doar limba română. El încearcă totuşi să ofere detalii despre viaţa de zi cu zi. Locuieşte într-un cort, "lucrează" de la ora 19 la 1.00 noaptea, are soţie, numeroşi copii.
Reportajul France Soir a fost realizat pe fondul polemicilor declanşate de măsurile propuse de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, împotriva romilor. Săptămâna trecută, Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune specială pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute într-o localitate din centrul Franţei.
În urma reuniunii, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria. Hortefeux a adăugat că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi din Franţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni. În plus, Nicolas Sarkozy a propus retragerea cetăţeniei franceze "oricărei persoane de origine străină care ar fi adus atingere voluntar vieţii unui poliţist", jandarm sau a altei persoane care reprezintă autoritatea publică.

Articole înrudite