Poliţia Română: ATENŢIE LA FRAUDELE ONLINE! Recomandat

Vineri, 28 Octombrie 2022 13:31
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje email, în care anumite persoane şi-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I. sau Poliţia Română).

În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, săvârşite de minori.

Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancţiunea demarării unei proceduri judiciare şi emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului.

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituţiile de aplicare a legii la nivel internaţional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei, ce pot fi găsite mai jos:
- https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/beware-of-scams-involving-fake-correspondence-europol;
- https://www.interpol.int/en/What-you-can-do/Stay-safe/Beware-of-scams-using-INTERPOL-s-name;
- https://www.fbi.gov/scams-and-safety/on-the-internet.

! În situaţia în care primiţi astfel de email-uri nesolicitate, Poliţia Română vă recomandă să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online pe portalul de petiţii al Poliţiei Române, selectând unitatea teritorială de poliţie, pe raza căreia domiciliaţi: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online.

Poliţia Română recomandă să nu comunicaţi date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online. De asemenea, să nu deschideţi fişiere primite de la persoane necunoscute.

Totodată, puteţi accesa https://sigurantaonline.ro/ şi vă puteţi antrena pentru a recunoaşte cele mai frecvente ameninţări online.

Pe https://quiz.sigurantaonline.ro/m vă puteţi testa abilităţile şi îmbunătăţi cunoştinţele, informează Poliţia Română.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu