Procesul Guvern vs Primăria Galaţi pasat Curţii de Apel Bucureşti

 
Marți, 27 Februarie 2018 15:21
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Bătălia la instanţă iniţiată de Guvern împotriva autorităţilor gălăţene, despre care cotidianul nostru a relatat AICI, pe tema celei o mie de hectare de la Vădeni se mută la Curtea de Apel Bucureşti. Asta a decis, zilele trecute, Tribunalul Bucureşti pe rolul căruia a fost înregistrată pe finalul anului trecut plângerea Guvernului împotriva Primăriei Galaţi şi Consiliului Local Municipal Galaţi pe tema celei “o mie de hectare”. Mai precis, în dosarul 44707/3/2017, deschis la finele lunii noiembrie anul trecut, s-a dat deja soluţia: “Admite excepţia necompetenţei materiale a acestei instanţe. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”.
Prin acest proces Executivul urmăreşte să determine autorităţile gălăţene să finalizeze procedura privind predarea a 655 ha de teren de pe raza comunei Vădeni, parte a unui lot mult mai mare, cu o suprafaţă de 1.000 ha, făcut cadou vecinilor de peste Siret, în 2002, în vremea mandatului în fruntea Executivului a lui Adrian Năstase.
Reamintim că Guvernul, în cursul lunii septembrie, mai precis, a aprobat un Memorandum prin care s-a decis trecerea suprafeţei de teren din proprietatea Galaţiului în cea a Brăilei de la care a fost luat terenul în 2002. În Memorandum se arată că “Transmiterea dreptului de proprietate a fost efectuată sub condiţia de a se utiliza terenul pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale”, cu următoarele explicaţii: “Din analiza modului cum a fost aplicată Hotărârea Guvernului nr. 512/2002 (n.r. - actul normativ în baza căruiae s-a realizat transferul terenul de la Vădeni) rezultă faptul că, de 15 ani, cea mai mare parte din cele o mie de hectare nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial”. Ulterior, Guvernul României s-a adresat Primăriei municipiului Galaţi şi Consiliului Local, solicitând emiterea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să se pună în aplicare Memorandumul. Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna octombrie a Consiliului Local Galaţi a fost introdus proiectul de hotărâre privind trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului, dar proiectul a fost retras în ultima clipă de pe ordinea de zi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu