Produsele din tutun vor fi marcate şi urmărite

 
Duminică, 04 Februarie 2018 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

De la 20 mai 2019 pachetele de ţigarete şi tutun de rulat vor fi marcate cu un identificator unic pentru a permite urmărirea fiecărui produs din momentul producerii până în momentul vânzării către primul distribuitor retail, în conformitate cu Sistemul Track&Tracing -T&T, vizat de Art. 15 şi 16 ale Directivei 2014/40/UE - Directiva Tutunului TPD transpusă în România prin Legea nr. 201/2016. Pentru produsele din tutun, altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat, marcarea se va face de la 20 mai 2024, potrivit ANAF.
"Înainte de introducerea în circuitul de vânzare cu amănuntul, toţi operatorii economici implicaţi în comerţul cu produse din tutun, inclusiv producătorul, au obligaţia de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum şi toate mişcările intermediare şi ieşirea finală a pachetelor unitare din posesia lor, conform Legii nr. 201/2016. Această obligaţie poate fi îndeplinită prin marcarea şi înregistrarea ambalajelor sub formă agregată, precum cartuşe, baxuri sau paleţi, dacă se asigură urmărirea şi asigurarea trasabilităţii tuturor pachetelor unitare. În decembrie 2017 Comisia Europeană (COM) a informat statele membre despre faptul că legislaţia secundară privind sistemul de trasabilitate a tutunului a fost adoptată. Având în vedere importanţa deosebită pe care o are crearea unui sistem unic funcţional în toate statele membre, pentru urmărirea şi monitorizarea produselor din tutun Comisia Europeană organizează patru întâlniri regionale privind aspecte de implementare a sistemului de trasabilitate şi elementele de securitate pentru produsele din tutun. La a doua întâlnire regională, ce va avea loc în data de 15 februarie 2018, la Bucureşti, au fost invitate să participe autorităţile responsabile din şapte state membre: Austria, Cehia, Ungaria, Lituania Polonia, România şi Slovacia. Întâlnirea este organizată de Comisia Europeană – DG SANTE şi Ministerul Sănătăţii. Întâlnirea va avea două sesiuni de lucru: între orele 9:30-12:30 - întâlnire între reprezentanţii Comisiei şi autorităţile responsabile şi, între orele: 13:30-18:15, sesiune deschisă pentru părţile interesate.
Fiecare stat membru poate numi până la zece reprezentanţi ai părţilor interesate din sectorul economic pentru a participa la sesiunea publică", menţionează sursa citată într-un comunicat.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu