22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rafila: Avem la dispoziţie un an să pregătim profesori pentru a preda "Educaţia pentru sănătate"
Rafila: Avem la dispoziţie un an să pregătim profesori pentru a preda "Educaţia pentru sănătate"

Disciplina "Educaţie pentru sănătate" va fi predată, într-un an, de profesori de biologie şi de diriginţi care vor fi pregătiţi în acest sens, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul 'Educaţie pentru sănătate' în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţii îşi trimit copiii la «Educaţie pentru sănătate». Lucrul ăsta nu este deloc în regulă. Vedeţi, acum, avem foarte multe provocări, consumul de substanţe psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Dacă copilul învaţă încă din primii ani de educaţie în şcoală că acest consum este profund nociv şi îi va afecta viaţa în mod iremediabil, cu siguranţă, nu vom avea aceleaşi probleme", a afirmat Rafila, după ce a participat la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".
El a menţionat că, prin acest program, nu va putea fi eradicat consumul de droguri, "dar, cu siguranţă, un copil informat încă din primii ani referitor la nocivitatea consumului de droguri, la ce fel de riscuri este supus, va fi mult mai reticent".
"Putem să-l învăţăm să fie suficient de abil încât să evite capcanele prin care traficanţii încearcă să-l atragă. Lucrurile astea se pot dobândi în şcoală, sigur, ca multe alte lucruri, începând cu deprinderi igienice, stilul de viaţă sănătos, mişcarea, educaţia fizică. Avem datoria către copiii noştri să facem acest lucru, iar opinia mea este că putem, anul viitor, să începem această activitate în mod sistematic printr-o disciplină curriculară care să fie prezentă la toate ciclurile de învăţământ, fără să aglomereze în mod excesiv programul elevilor, fără să mergem cu elemente coerciţie, ci cu elemente de educaţie şi de convingere. Sunt convins că şi părinţii, în marea lor majoritate, vor îmbrăţişa acest lucru. Noi am mai semnat un protocol cu Patriarhia Română care sprijină aceste demersuri ale Ministerului Sănătăţii", a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.

Articole similare: Rafila: Respingem testarea antidrog în masă a elevilor


Articole înrudite