24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România ar înregistra pagube de 6 miliarde euro la un cutremur similar celui din 1977
România ar înregistra pagube de 6 miliarde euro la un cutremur similar celui din 1977

Pagubele totale pe care le-ar înregistra România în cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la circa 6 miliarde de euro, doar 20% din cele 8 milioane de locuinţe fiind acoperite de asigurări obligatorii şi 14% de asigurări facultative, a declarat Aurel Badea, coordonator al secţiunii Asigurări de Bunuri şi Proprietăţi UNSAR.
Raportat la portofoliul pe care îl deţine PAID — Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale — pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 milioane de euro.
"În 2016, am solicitat unui broker de reasigurare să facă o simulare la nivelul întregii populaţii de locuinţe. Pagubele au fost calculate pe baza unui model statistic. Erau undeva la 6 miliarde de euro la nivelul întregii populaţii de locuinţe. Doar 20% au asigurare obligatorie şi doar 14% au asigurare facultativă. În cazul unui cutremur de tipul celui din 1977, majoritatea pagubelor sunt în zona de asigurări obligatorii, iar PAID acoperă primele de 10.000 — 20.000 de euro. Peste 20.000 de euro la nivel de clădire vor fi puţine locuinţe. Vor fi acele locuinţe avariate major, nelocuibile sau cu avarii structurale. Sigur, în poliţele facultative rămân şi bunurile din locuinţă şi/sau anexele care nu fac corp comun cu locuinţa şi care nu sunt asigurate prin poliţa obligatorie", a spus Badea, într-o conferinţă de presă.
Aurel Badea a subliniat că această sumă, de 6 miliarde de euro, reprezintă o estimare realizată pe baza datelor despre piaţa de locuinţe, care se ridică la 8 milioane de locuinţe, şi care reprezintă pagube totale în caz de cutremur cum a fost cel din 1977.
"Majoritatea, însă, sunt neasigurate, deci majoritatea nu ar face obiectul unei indemnizaţii financiare, nu ar putea să aibă resursele financiare pentru a putea fi reconstruite sau pentru a se relua în condiţii de normalitate viaţa economică şi socială. Asta cred că este, de fapt, una dintre temele principale asupra căreia trebuie atrasă atenţia", a spus acesta.
La rândul său, directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, a dat asigurări că această companie este reasigurată "peste un eveniment echivalent cu cel din 1977". Ea a subliniat că este vorba doar despre portofoliul PAID.
"Noi nu vorbim decât despre portofoliul PAID, nu vorbim despre paguba României, pentru că nu am studiat aşa ceva. Utilizând un model extrem de complex şi care se potriveşte foarte bine pe specificul nostru (al României — n. r.), RMS, noi suntem acum asiguraţi pentru un eveniment care se produce o dată la 175 — 180 de ani. Evenimentul din 1977 este, conform RMS, unul la 170 de ani. Deci, noi suntem reasiguraţi în momentul de faţă peste un eveniment echivalent cu cel din 1977. Niciodată un eveniment nu poate fi exact ca unul care s-a produs anterior. Deci, limitele în care poate avea loc un cutremur sunt practic imposibil de descris. Dar, dacă este să o luăm statistic, suntem reasiguraţi peste un eveniment precum cel din 1977", a subliniat şeful PAID.
Potrivit acesteia, programul de reasigurare al companiei este în prezent de 800 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că aceasta este suma totală pe care PAID o poate oferi sub formă de despăgubiri deţinătorilor de poliţe PAD în cazul producerii unei catastrofe.
"Deci, este maximul de sumă cu care îi putem despăgubi pe clienţii noştri, în funcţie de dimensiunea evenimentului. Valoarea evenimentului (producerea unui cutremur precum cel din 1977 — n. r.) este de 775 de milioane de euro, şi aici mă raportez la portofoliul pe care îl are PAID, nu este vorba despre daune la nivelul ţării. Deci, noi vorbim acum de 20% maximum locuinţe asigurate. Ca număr de dosare, evenimentul din 1977 a avut undeva la 30.000 de clădiri prăbuşite în totalitate şi aproape de 200.000 de clădiri afectate la nivel de ţară", a precizat Nicoleta Radu-Neacşu.
Oficialul PAID a explicat că seismul din 1977, conform modelului RMS — un model destul de exigent şi ale cărui premise se potrivesc cu situaţiile existente în România — este catalogat drept un eveniment care se produce odată la 170 de ani.
"Suntem pregătiţi în momentul de faţă să despăgubim orice eveniment care este de dimensiunea celui din 1977, poate chiar mai mult, dar noi răspundem pentru asigurările obligatorii. Încercăm să creştem permanent programul de reasigurare, astfel încât să ajungem să acoperim evenimente din ce în ce mai mari. În cazul în care cutremurul va fi de 10 grade, aşa cum cineva a avut nefericita inspiraţie să trimită în eter o informaţie, da, cu siguranţă, vom fi depăşiţi de situaţie, dar cred că nu vom mai exista noi, ăştia de pe aici, care să vorbim despre cutremure. (...) Vorbim despre limite normale ale evenimentelor, lucruri care s-au mai întâmplat. Pot apărea evenimente care nu s-au întâmplat niciodată. Natura este foarte greu de anticipat", a subliniat directorul general al PAID.
Potrivit preşedintelui PAID România, Francois Coste, România este mai bine pregătită comparativ cu Italia în ceea ce priveşte sistemul de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
"Suntem în România mai bine pregătiţi decât în Italia. Italia nu are un sistem de asigurare de stat sau privat pentru locuinţe în sensul catastrofelor naturale. Treptat construim rezerva în România şi suntem deja la un nivel ridicat. Cu 800 de milioane de euro putem face faţă unui eveniment cum a fost cel din 1977", a subliniat Coste.
În plus, Aurel Badea a precizat că nu se cunoaşte capacitatea de reasigurare la nivelul asigurărilor pentru locuinţe facultative, întrucât informaţia este confidenţială.
"Capacitatea de reasigurare pentru locuinţe nu este disponibilă în informaţii pentru că nu o avem la nivelul UNSAR pentru industria de asigurări facultativă, dar, prin reglementările Solvency II, ea s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de 2010, 2011, 2012. Informaţia este confidenţială", a subliniat reprezentantul UNSAR.


Articole înrudite