România are un grad de reciclare a deşeurilor de doar 3%

 
Joi, 10 Septembrie 2015 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România are un grad de reciclare a deşeurilor de circa 3%, în timp ce în Uniunea Europeană 36% din deşeuri se reciclează, dar chiar şi aşa rămâne un potenţial de valorificare a deşeurilor de 600 de milioane de tone la nivel comunitar.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat, în cadrul conferinţei Circular organizate de Asociaţia Green Revolution, că în Europa se vehiculează tot mai des conceptul de societate europeană de reciclare şi conceptul de deşeu zero, iar România trebuie să adere la aceste principii.

"Dacă la ora actuală se produc, în Europa, circa trei miliarde de tone de deşeuri, din care numai 36% sunt reciclate, deci aproximativ 600 de milioane de tone sunt disponibile pentru a fi reciclate, atunci tendinţa noastră trebuie să fie clar că această sumă trebuie redusă. Specialiştii din domeniu ştiu cum să facă asta, dar important este ca măsurile respective să fie aplicate şi în teritoriu până la fiecare dintre noi", a explicat Gavrilescu.

Ea a precizat că este foarte importantă comunicarea la nivel de cetăţean, pentru a înţelege că deşeul pe care îl produce este doar o resursă irosită.

"Aceste resurse nu sunt inepuizabile şi tot felul de studii arată că acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, în 2030, să consumăm cât pentru două planete", a mai spus ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a adăugat că reglementările europene în domeniu trebuie transpuse în legislaţia românească, iar autorităţile locale să se implice în aplicarea lor.

La rândul său, preşedintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a declarat că instituţia pe care o reprezintă a încheiat dezbaterea publică pe marginea legislaţiei care va sta la baza Directivei europene privind economia circulară.

"România are o rată redusă de reciclare: 3-4%. Este foarte puţin. Cheltuielile pentru deşeuri în România sunt mai mici decât în UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deşeurile", a mai spus oficialul european.

Şi el a insistat pe comunicarea la nivelul cetăţeanului, menţionând că există ţări cu infrastructura de reciclarea creată, dar trebuie convinşi cetăţenii să o folosească, prin explicarea propriilor avantaje din procesul de reciclare.

"Sunt zone în care cetăţenii nu plătesc taxa de colectare pentru că preţul deşeului este mai mare decât costul colectării", a mai spus La Via.

În plus, preşedintele Comisiei ENVI a cerut autorităţilor din România să colaboreze cu cele europene pentru a obţine o legislaţie completă în domeniul economiei circulare care să garanteze rezultate mai bune.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu