România exercită preşedinţia celei de-a 54-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială

 
Vineri, 05 Februarie 2016 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România exercită preşedinţia celei de-a 54-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială (CSocD) care se desfăşoară în perioada 3-12 februarie, la New York, informează un comunicat de presă al Misiunii Permanente a României la ONU transmis AGERPRES.
Ţara noastră a mai deţinut această funcţie în anul 1977 când, ca urmare a unei propuneri româneşti, tematica tineretului a fost introdusă, pentru prima dată, pe ordinea de zi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, menţionează sursa citată.
CSocD este prima dintre comisiile funcţionale ale Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) care se întruneşte în sesiune, după adoptarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă, de către şefii de stat sau de guvern ai celor 193 ţări membre ONU, la 25 septembrie 2015. Lucrările celei de-a 54-a sesiuni sunt conduse de către reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga. La lucrări va fi prezent la 8 februarie şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Anul acesta, tema prioritară a Comisiei o constituie 'Regândirea şi consolidarea dezvoltării sociale în lumea contemporană', fiindu-i dedicată o dezbatere-panel de nivel înalt, care se va concentra pe identificarea conexiunilor dintre cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, socială şi de protecţie a mediului. Concluziile acestui panel vor fi utilizate de către statele membre la negocierea rezoluţiei pe această temă, ce va fi adoptată la finalul sesiunii, proiectul rezoluţiei fiind iniţiat de către Misiunea României la ONU.
Un al doilea panel va fi dedicat temei emergente, 'Implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă: trecerea de la angajamente la rezultate în realizarea dezvoltării sociale', o atenţie deosebită fiind acordată grupurilor marginalizate sau vulnerabile (tineri, femei, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, populaţii indigene etc). Cel de-al treilea panel va aborda „Implementarea agendei de dezvoltare post-2015 în lumina Convenţiei privind Persoanele cu Dizabilităţi”.
În cadrul celor trei paneluri vor face prezentări înalţi oficiali guvernamentali din ţări de pe cinci continente, experţi şi înalţi funcţionari din Secretariatul ONU, UNICEF, Organizaţia Internaţională a Muncii, reprezentaţi ai mediului academic şi ai societăţii civile. România este reprezentată de o delegaţie condusă de secretarul de stat Mihaela Ungureanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.
Pe lângă rezoluţia privind tema prioritară, CSocD va mai adopta alte două rezoluţii: una privind metodele de lucru ale Comisiei în contextul implementării Agendei 2030 şi o alta având ca temă Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD).
Agenda 2030 are o puternică dimensiune socială, obiectivul său fundamental constituindu-l combaterea inegalităţii şi eradicarea sărăciei în toate formele sale, inclusiv a sărăciei extreme, sub genericul 'leaving no one behind'. Deoarece majoritatea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 au o componentă socială, CSocD poate contribui la monitorizarea şi evaluarea aspectelor de dezvoltare socială din domenii aflate în competenţa altor comisii funcţionale ale ONU. Din această perspectivă, rezultatele actualei sesiuni a CSocD vor putea constitui un ghid şi pentru activitatea altor comisii.
„În cei 20 de ani care au trecut de la summitul pentru dezvoltare socială de la Copenhaga (1995),
angajamentele luate atunci au rămas în mare parte neîndeplinite şi continuă să fie la fel de relevante şi
astăzi. Sărăcia a fost redusă, dar este departe de a fi eradicată. Şomajul rămâne la acelaşi nivel ridicat ca în 1995. Tinerii, femeile, persoanele vârstnice, persoanele cu dizabilităţi şi populaţiile indigene încă se lovesc de bariere care împiedică participarea lor plenară la viaţa socială, economică şi politică în multe ţări de pe glob”, a declarat Ion Jinga în intervenţia din deschiderea primei reuniuni a Comisiei.
Ambasadorul român a mai spus că, în contextul trasării unei noi hărţi a dezvoltării durabile, generată de Conferinţa Internaţională de la Addis Abeba pentru Finanţarea Dezvoltării, de adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă şi de summitul de la Paris privind schimbările climatice, participanţilor la sesiunea CSocD le responsabilitatea de a se concentra pe promovarea politicilor de incluziune socială care şi-au dovedit viabilitatea. „Această sesiune a Comisiei pentru Dezvoltare Socială poate contribui la identificarea celor mai bune căi de eradicare a sărăciei, promovarea ocupării, a integrării sociale, reducerea inegalităţilor şi avansarea unor programe dedicate grupurilor sociale dezavantajate şi vulnerabile”, a apreciat Ion Jinga.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu