16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„România nu se poate aştepta la un cutremur legat de cel din Japonia”
„România nu se poate aştepta la un cutremur legat de cel din Japonia”
Cutremurul din Japonia nu va afecta România, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
„România nu se poate aştepta în nici un caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Până în 2022, este foarte activă zona tectonică din Asia. După această dată, lucrurile se vor schimba şi va deveni important blocul african, care se deplasează anual către nord cu circa 40-50 de milimetri, dar el a provocat nişte cutremure relativ mici în România, care au avut loc mai ales în zona Banatului. Cel mai mare cutremur, provocat de acest bloc african în România, s-a produs în mai 2001, în Vrancea şi a fost de 6,7 grade”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.
Şeful Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a infirmat şi zvonurile conform cărora poziţia la perigeu a Lunii în cursul săptămânii acesteia ar putea genera, între alte fenomene, şi seisme.
„Aceste zvonuri sunt scoase de nişte ufologi ai seismologiei”, a glumit directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
„Sunt unii care nu au ce face şi scot astfel de idei, aşa cum alţii au schimbat data unui cutremur ca să le iasă o anumită secvenţă! Te apucă râsul! Tectonica este o ştiinţă adevărată”, a spus Gheorghe Mărmureanu.
Referitor la cutremurul din Japonia, şeful Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a precizat că seismul a avut magnitudinea de 8,9 pe scara Moment Seismic (Ms), care este singura care poate măsura energia eliberată în focar peste 8,45, pentru că Scara Richter se saturează după 8,45.
„Nimeni nu ştie dacă acesta este cel mai mare cutremur aşteptat să se producă în Japonia”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a avertizat de curând că urma să se producă un cutremur major în Japonia.
„Am spus tot timpul că Japonia este o zonă deosebit de activă seismic şi că va rămâne activă până în 2022. La acestă oră, nu ştiu dacă acesta este cel mai mare cutremur pe care îl aşteaptă japonezii înşişi. În 1923, s-a produs în Japonia un cutremur în care au murit circa 270.000 de oameni. Acum, ei aşteaptă seismul «cel mare», «the big one», dar nu se ştie dacă este acesta”, a spus Gheorghe Mărmureanu, care a subliniat că, dacă seismul actual s-ar fi produs mai aproape de ţărmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.


Articole înrudite