30 MAI 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Restaurantul cu specific românesc din cadrul Pavilionului României la EXPO 2010, „Restaurantul Maria”, a primit, în decursul celor 83 de zile de  când a început expoziţia mondială, peste 25.000 de oaspeţi, care au decis să încerce feluri tradiţionale româneşti, iar cel mai bine se vând sărmăluţele şi micii - relevă un comunicat al MAE.
Bucătarul-şef Florin Mihalache şi echipa sa formată din alţi trei bucătari - Paşca Grigore, Bercea Dragoş şi Bulău Marian - pregătesc zilnic mâncare pentru aproximativ 600 de vizitatori. Cel mai vândut produs sunt sărmăluţele româneşti - câte 150-200 de porţii zilnic. Micii sunt şi ei la mare căutare, consumându-se în jur de 600 de mici în fiecare zi. Meniul restaurantului mai oferă supă de perişoare şi de vită, cotlete de miel cu rozmarin, friptură de vită, salată de vinete şi alte bunătăţi. Pentru pregătirea acestora, bucătarii români găsesc majoritatea ingredientelor în China, dar cimbrul trebuie adus de acasă.
„Vizitatorii chinezi apreciază mâncarea oferită de noi pentru că este variată şi săţioasă. Pentru ei este un gust cu totul nou, dar pe care îl găsesc delicios. A venit la noi în restaurant un cuplu de chinezi care a trăit 20 de ani în România. Primul lucru pe care l-au cerut a fost ciorba. Au spus că le era dor să mănânce o ciorbă ca în România”, a declarat bucătarul-şef Florin Mihalache.
În ceea ce priveşte magazinul de suveniruri al Pavilionului României, vizitatorii EXPO 2010 au trei preferinţe clare când aleg produsul pe care vor să îl cumpere ca amintire. Cel mai vândut produs (ajunge până la 60 de bucăţi vândute pe zi) este o figurină reprezentând un măr verde (simbolul Pavilionului României) pe care fiecare cumpărător o asamblează singur, montând 30 de elemente. Pe locul secund în topul preferinţelor vizitatorilor se află butelcuţa din ceramică imprimată cu imaginea Castelului Bran (40-50 de bucăţi vândute pe zi). Un alt articol îndrăgit este pălăria de paie prinsă cu o panglică tricoloră, din care se vând până la 30 de bucăţi pe zi.
EXPO 2010 se bucură de o mare popularitate pe timpul verii, numărul total al vizitatorilor ajungând, la 22 iulie 2010, la 30.754.300. După data de 5 iulie, expoziţia de la Shanghai a fost vizitată în medie de 400.000 de persoane pe zi.
La Pavilionul României la EXPO 2010 pregătirile pentru Ziua Naţională, care va fi sărbătorită pe 29 iulie, sunt în plină desfăşuraret. Fiecare ţară participantă are, potrivit tradiţiei EXPO, o zi naţională, iar României i-a revenit ziua de 29 iulie, care coincide cu celebrarea Zilei Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”. Programul special pentru Ziua Naţională va începe la ora 10.30, ora locală (5.30 - ora României) cu o ceremonie oficială şi se va încheia după ora 20.30, ora locală (15.30 - ora României), în Sala Roşie a Centrului Expo, cu o capacitate de 2.500 de locuri, care va găzdui un spectacol de înaltă ţinută artistică a Orchestrei Naţionale Radio şi a maeştrilor Damian Drăghici şi Grigore Leşe.

Articole înrudite