22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Traian Băsescu vrea să se asigure la Bruxelles că nu vor fi impuse noi condiţionalităţi României pentru aderarea la Schengen
Traian Băsescu vrea să se asigure la Bruxelles că nu vor fi impuse noi condiţionalităţi României pentru aderarea la Schengen
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că la Consiliul European de la Bruxelles se va asigura că nu vor fi impuse noi condiţionalităţi României pentru accederea în spaţiul Schengen, în contextul în care unul dintre punctele importante de pe agenda reuniunii este cel referitor la întărirea guvernanţei Schengen.
"În proiectul care deja a fost distribuit sunt elemente care schimbă condiţiile de acces în spaţiul Schengen şi obligaţia noastră sau obligaţia mea în acest Consiliu va fi să mă asigur că noile condiţii ce se propun a fi impuse în interiorul guvernanţei Schengen nu devină condiţii care se adaugă la ceea ce România trebuie să îndeplinească pentru accesul în spaţiul Schengen. România susţine întărirea guvernanţei Schengen, dar nu vom accepta ca noi condiţii să fie adăugate la condiţionalităţile care vizează ceea ce România trebuie să facă", a punctat şeful statului într-o declaraţie susţinută pe Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea spre Bruxelles.
Preşedintele a făcut o trecere în revistă a agendei de lucru reuniunii Consiliului European, ce se desfăşoară joi şi vineri, care include aspecte legate de politica economică, migraţie, spaţiul Schengen, extinderea UE în sensul stabilirii datei de intrare a Croaţiei, evoluţiile din vecinătatea sudică a Uniunii, strategia europeană privind regiunea Dunării, strategiile naţionale pentru integrarea romilor.
În ceea ce priveşte problematica economică, preşedintele Traian Băsescu a arătat că în premieră se vor trage concluziile legate de încheierea semestrului european.
"Este prima experienţă de acest gen şi probabil se vor trage concluzii pentru îmbunătăţirea activităţii specifice semestrului european", a spus şeful statului.
Potrivit acestuia, un subiect dificil este legat de stadiul adoptării pachetului legislativ legat de guvernanţa economică în Parlamentul European, în condiţiile în care acesta ar fi trebuit adoptat în iunie.
"Este un proces de negociere între Comisia Europeană şi Parlamentul European şi va trebui văzut cu ce mandat merge mai departe Comisia în încercarea de găsire a unui compromis între poziţia Parlamentului şi poziţia Consiliului European", a explicat preşedintele Băsescu.
Totodată, şeful statului s-a referit şi la subiectul sensibil al migraţiei, în care şi România va fi implicată la un moment dat, deoarece aici sunt abordate politica europeană în domeniul migraţiei, întărirea controlului la frontierele externe ale UE, definirea unui sistem european de azil, dezvoltarea unui parteneriat cu ţările din vecinătatea sudică.
"Aceasta este agenda extrem de dificilă a Consiliului European şi să sperăm că până mâine seară când se termină Consiliul vom ajunge la concluzii care să dea confort cetăţenilor Uniunii inclusiv cetăţenilor români", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.


Articole înrudite