18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Victor Piţurcă a fost reţinut de DNA
Victor Piţurcă a fost reţinut de DNA

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a fost reţinut de DNA, în urma unui dosar de care ProSport informa în septembrie 2022. Antrenorul fusese la audieri ieri şi a fost reţinut în cursul nopţii. Un complet de judecată va decide dacă va dispune o măsură restrictivă de libertate în acest caz, notează prosport.ro.

Victor Piţurcă nu este la prima interacţiune cu procurorii DNA, el fiind investigat în ceea ce priveşte rezilierea contractului dintre fostul selecţioner al naţionalei României şi FRF, dar a fost şi condamnat cu suspendare în deja celebrul Dosarul Valiza.
Dosarul actual, cel vizat de DNA, este cel al achiziţionării de măşti în perioada pandemiei. În acelaşi dosar este audiat în paralel la aceasta oră şi unul dintre şefii ROMARM. Din acest dosar, o parte din fapte au ajuns pe masa procurorilor DNA, în urma unei disjungeri către Parchetul anticorupţie.
În dosarul lui Victor Piţurcă, procurorii au luat măsura reţinerii şi cu privire la directorul general al ROMARM, Gabriel Ţuţu. În cauză, mai există şi alţi suspecţi din sfera Ministerului Apărării Naţionale. Acuzaţiile se referă al achiziţii de mărşti medicinale de către unităţi ale MApN.
„Nu am fost chemat încă la audieri! Am auzit că e ceva în derulare, dar eu nu am făcut nimic ilegal”, declara la acea vreme Victor Piţurcă.
În anul 2020, în perioada stării de urgenţă, şeful direcţiei medicale MAPN, generalul D.P., s-ar fi ocupat de ”operaţiunea” de achiziţionare a măştilor.

Care e povestea din acest dosar?

De aici începe o poveste interesantă, în care generalul D.P. i-a trasat sarcină şefului farmaciilor din cadrul Direcţiei Medicale MAPN, C.P., să găsească transport şi fondurile necesare pentru achiţionarea echipamentelor medicale, cu precădere măşti întrucât MapN nu dispunea de sumele respective.
Procuroriii investighează acum posibile fapte de corupţie comise de către generalii MAPN, dar şi fapte de evaziune fiscală.
Sursele Prosport dezvăluie că procurorii fac referire, pe de o parte, la o sumă de 40.000 euro platită de către ALLODIUM SA către o firmă controlată de fraţii Barsanti, la care au fost deja efectuate percheziţii.

Procurorii suspectează şi o infracţiune de eludare a taxelor

Pe de altă parte, evaziunea fiscală ar deriva din faptul că MAPN ar fi ”uitat” să plătească taxe la stat, TVA şi accizele combustibilului utilizat de avionul ucrainean. Invocându-se, acum, faptul că MFP ar fi dat o hotărâre în starea de urgenţă ca accizele combustibilului aferent transportului produselor medicale al căror beneficiar e statul să nu fie imputate de către stat.
Ancheta nu se rezumă însă doar la aceste aspecte. Procurorii suspectează şi o infracţiune de eludare a taxelor pentru că operaţiunea s-a derulat printr-un intermediar – firma HELIOS DENTSERV SRL, ceea ce ar fi însemnat că beneficiarul produselor scutite să fie HELIOS DENTSERV SRL, nicidecum MAPN.


Articole înrudite