18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zeci de aeronave vor survola cerul la parada de 1 Decembrie
Zeci de aeronave vor survola cerul la parada de 1 Decembrie
Aproximativ 30 de aeronave vor survola cerul duminică, 1 decembrie, la parada dedicată Zilei Naţionale a României, informează Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat.
Militarii vor efectua, joi, o repetiţie generală pe stadionul Ghencea, acolo unde va avea loc defilarea, aşa cum este programată să se desfăşoară în data de 1 Decembrie.
De asemenea, vineri, la Arcul de Triumf va avea loc ultima repetiţie generală dinaintea paradei propriu-zise.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat deja că românii se vor bucura, în acest an, de Ziua Naţională, de cea mai fastuoasă paradă militară din ultimii 20 de ani.
"În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 şi cred că un eveniment de o asemenea importanţă trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului — MAI, SRI, SPP şi toate celelalte instituţii care cooperează în vederea realizării acestui eveniment — vom realiza cea mai mare paradă militară de după '90", declara recent, pentru AGERPRES, ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Ministrul Duşa a adresat invitaţia de a participa la parada militară de la Bucureşti şi unor subunităţi ale armatelor statelor membre NATO sau din Uniunea Europeană.
"Ca o noutate, la parada militară din acest an vor fi invitate şi subunităţi din armatele statelor prietene din NATO, din Uniunea Europeană. Din câte ştiu, deja am confirmat participarea subunităţi din armata Statelor Unite, armata Poloniei, Turciei şi Franţei. Şi ei vor defila (n.r — alături de militarii români). De asemenea, vom avea şi tehnică militară de la Forţele Terestre şi Forţele Aeriene. Sper ca şi timpul să fie unul frumos şi invit de pe acum românii să participe la parada militară pe care o vom organiza de 1 Decembrie — Ziua Naţională a României", a mai precizat Duşa, pentru AGERPRES.
Pentru realizarea paradei militare din acest an, Guvernul a alocat peste 4,5 milioane de lei.
Anul trecut, parada militară a fost una restrânsă, din cauza posibilităţilor financiare reduse, cheltuindu-se pentru acest eveniment aproximativ 850.000 de lei.
De asemenea, de la evenimentul organizat în 2012, tot din cauza lipsei banilor, a lipsit din defilare tehnica grea, cum ar fi maşina de luptă a infanteriei — 84 M „Jderul”, transportorul amfibiu B 33 „Zimbrul”, tancul TR 85 M1 „Bizonul”, sistemul de artilerie LAROM sau „Ghepardul”.
În fiecare an, la parada de 1 Decembrie, cei prezenţi pot asista la un show aviatic cu avioane de luptă — MIG 21 Lancer, dar şi de elicoptere precum IAR 330 Puma.
De asemenea, din programul paradei nu lipsesc defilările tuturor categoriilor de forţe din MApN, precum şi cele care aparţin MAI, SRI şi SPP.


Articole înrudite