15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinele Chow Chow - una dintre cele mai vechi rase de câini recunoscute din lume
Câinele Chow Chow - una dintre cele mai vechi rase de câini recunoscute din lume

Câinele din rasa Chow Chow este de talie medie, robust, cu o blană pufoasă, principala sa caracteristică fiind limba de culoare mov-albastră sau neagră.
Deşi are o personalitate puternică şi o fire independentă, fiind destul de greu de dresat, Chow Chow este un câine de companie fidel stăpânului său. Îşi va dovedi loialitatea pentru întreaga familie, dar va fi devotat în principal unei singure persoane, cea de care s-a ataşat în mod deosebit.
Câinele Chow Chow are o înălţime la greabăn cuprinsă între 46-56 cm, iar greutatea — între 20-32 kg. Capul este mare, botul este scurt, urechile sunt rotunde şi mici, ridicate. O altă caracteristică a acestei rase sunt pliurile faciale. Blana este alcătuită dintr-un păr exterior des şi un puf moale şi poate fi de diferite culori (roşcat, cafeniu deschis, cafeniu închis, negru). Pentru a o menţine într-o condiţie bună blana trebuie periată de două sau trei ori pe săptămână.
Chow Chow este una dintre cele mai vechi rase de câini recunoscute din lume. Vechea rasă de Chow Chow este originară, se pare, din Mongolia sau nordul Chinei. Este adus în Anglia, sporadic, încă de la finele secolului al XVIII-lea, apoi, în secolul al XIX-lea, este importat aici în mod regulat, pentru ca la începutul secolului XX să ajungă şi în Statele Unite ale Americii.
Câinii din rasa Chow Chow sunt extrem de prudenţi cu străinii şi nu leagă uşor prietenii, fiind mai degrabă indiferenţi faţă de oameni, cu excepţia celor de care sunt ataşaţi, conform www.toateanimalele.ro. Foarte teritoriali, pot fi, ca atare, câini de pază de nădejde, care îşi vor apăra casa şi familia. Pot fi crescuţi şi în apartament, cu condiţia să facă zilnic mişcare, pentru că, deşi nu sunt câini foarte energici, le plac plimbările.
Inteligent, cu o voinţă de fier, chiar încăpăţânat, câinele Chow Chow nu agreează să i se acorde o atenţie exagerată, să fie îmbrăţişat sau sâcâit. De asemenea, trebuie dresat cu calm şi autoritate, de către o persoană bine instruită în acest sens, şi stăpânit cu fermitate şi supravegheat când se află în preajma străinilor sau a copiilor mici pe care nu-i cunoaşte.
În ceea ce priveşte hrana, aceasta trebuie să conţină un procent redus de proteine, dar şi un anumit procent de grăsimi. La baza hranei trebuie să stea, în principal, orezul, legumele, carnea de miel sau de pui. Există şi crescători care hrănesc aceşti câini numai cu carne crudă.
Din punct de vedere al sănătăţii, câinii Chow Chow pot fi predispuşi la alergii, torsiune gastrică, displazie de şold. Pe timpul verii trebuie să fie protejaţi de căldura soarelui.
Durata medie de viaţă a câinelui Chow Chow este de 9 până la 15 ani.


Articole înrudite