01 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce animale de companie presimt cel mai bine cutremurele
Ce animale de companie presimt cel mai bine cutremurele

Seismul din 28 octombrie 2018, cel mai puternic cutremur din ultimii ani, a stârnit reacţii diferite la animalele de companie. Dacă mulţi câini, dar şi pisici nu au avut niciun fel de reacţie, papagalii, mai ales peruşii au simţit apropierea undei seismice cu 30 de secunde înainte de producerea cutremurului.
Dar comportamentul ciudat al animalelor este cunoscut din vechime, iar în istoria recentă, autorităţile dau mare atenţie comportamentului necuvântătoarelor. În iarna lui 1975, autorităţile unui oraş de un milion de locuitori din China au ordonat evacuarea populaţiei din cauza comportamentului ciudat al câinilor. La câteva zile după evacuare, s-a produs un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a distrus aproape în totalitate oraşul. Multe staţii seismice din lume adăpostesc animale de companie al căror comportament este urmărit cu atenţie. Şi la noi în ţară, la staţia seismică din Vrâncioaia, observatorii au câţiva papagali şi peşti exotici. Instinctul lor nu dă greş niciodată. Înaintea cutremurelor mai mari, peştii încearcă să sară din acvariu, iar papagalii se zbat să scape din colivii.
Câini cu auzul foarte fin, în special câinii de talie mică, cu urechi ascuţite sau câinii de pază, sunt capabili să simtă cutremurele mari cu câteva zile sau ore înainte de a se produce. Unii dintre ei fug de acasă şi devin agresivi. Pisicile, de asemeni, sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a presimţi dezastrele. Devin agitate şi miaună foarte tare lângă uşă, să atragă atenţia stăpânilor. Alte pisici încearcă să îşi găsească ascunzători sigure după dulapuri. Dacă aveţi papagali, fiţi precauţi când zboară zăpăciţi prin casă sau se zbat de barele coliviei. Este semn sigur că se va întâmpla ceva grav. Chiar dacă s-au născut în captivitate şi trăiesc într-un apartament de bloc, peruşii pot simţi cutremurele mai mari de trei sau patru grade cu aproximativ 15 minute înainte de a se produce. Peştişorii de acvariu sunt şi ei foarte buni seismologi, avertizând producerea cutremurelor cu până la patru ore înainte.
Specialiştii au mai multe explicaţii pentru capacitatea animalelor de a simţi din timp cutremurele, dar niciuna nu este pe deplin probată: păsările sunt sensibile la fluxul magnetic terestru şi simt orice schimbare, iar peştii simt curenţii telurici (curenţi electrici care circulă în sol); cu auzul lor fin, cele mai multe animale reacţionează la ultrasunetele emise de placa tectonică cu câteva zile sau săptămâni înainte de cutremurul mare; animalele simt variaţiile câmpului electric şi devin neliniştite, ca şi înainte de furtunile puternice, cu descărcări electrice, relatează revista Libertatea pentru femei.


Articole înrudite