27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eşti fericitul stăpân al unui căţeluş? Ce trebuie să ştii încă din prima zi
Eşti fericitul stăpân al unui căţeluş? Ce trebuie să ştii încă din prima zi

Dacă ai primit sau ai cumpărat un pui de căţel, trebuie să respecţi anumite norme de sănătate, ce implică vaccinări, deparazitări, orar de mese, de scos afară etc. În primul rând, trebuie ştiut că în primele 3 luni, căţelul trebuie să fie în carantină

Înainte de toate, trebuie să ştii ce te aşteaptă:

1. Câinele îşi va face nevoile prin toată casa. Doar este şi el un „bebeluş" care habar nu are cât de preţios este covorul sau parchetul tău, ce e acela covoraş absorbant.
2. Va face zgomot, va plânge fie că îi este foame, fie că vrea atenţie, fie pentru că îl doare ceva, fie că s-a pierdut. Pe măsură ce va creşte, va învăţa să-ţi arate exact ce vrea.
3. Muşcă. Când este mic, dinţii sunt folosiţi ca să „cunoască" lumea, aşa că va încerca gustul mâinilor tale, va exersa o muşcătură, în joacă. Nu va ştii să gestioneze intensitatea muşcăturii aşa că, atenţie, dinţişorii sunt ascuţiţi!
4. El trebuie să mănânce de 4-5-6 ori pe zi, atunci când îi e foame, nu doar de două ori, ca un câine adult.

Lista lucrurilor de făcut:

1. Vaccinările şi deparazitările. Se fac de la 6 săptămâni. Prima dată dă-i pastiluţa împotriva viermilor intestinali, care costă 6-9 lei. Apoi, după două-trei zile îi vei putea face primul vaccin (40-50 de lei). Un căţel trebuie să aibă în total 4 vaccinuri, care se fac din două în două săptămâni. Următoarele trei vaccinuri costă 50-70 de lei.
2. Carantina. De când se naşte şi până termină toate vaccinurile, căţelul este în CARANTINĂ. Asta înseamnă că stă doar în casă, nu intră în contact cu alţi câini, chiar şi vaccinaţi, nu merge afară, nu îl lăsăm pe jos nici în cabinetul veterinarului şi nu mângâiem alţi câini şi apoi venim la puiul de căţel, fără să ne spălăm pe mâini, atrage atenţia medicul Daniel Lescai. Până la vârsta de 3,5 - 4 luni, pericolele sunt multe pentru un căţel, este vulnerabil şi se poate îmbolnăvi uşor.
3. Cosmetica. Trebuie să îl speli, nu foarte des, folosind produse speciale, la recomandarea medicului. Câinii cu păr lung trebuie obişnuiţi de mici cu pieptănatul, altfel îţi va fi greu mai târziu.
4. Mâncarea. Dă-i hrană special preparată, recomandată pentru vârsta şi talia lui. Nu îi oferi mâncare gătită pentru că nu îi poate asigura nutrienţii de care are el nevoie. În plus, odată ce va simţi gustul, nu va mai atinge pe bobiţele lui.
5. Culcuşul. Nu îl culca cu tine în pat pentru că se va obişnui aşa şi nu îl mai poţi da jos, ulterior. Amenajează-i un loc doar al lui, unde se poate retrage când vrea, un loc accesibil, uscat, călduros, în care să se simtă în siguranţă.
6. Jucăriile. Un căţel se joacă de mic până la bătrâneţe, deci are nevoie de jucării. Doar nu vrei să-ţi roadă mobila, cablurile şi papucii.


Articole înrudite