Primăria Galaţi scoate Transurbul dator cu 4.000.000 lei Recomandat

Joi, 10 Mai 2018 02:06
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primăria municipiului Galaţi şi Transurb SA au intrat într-un război rece, lupta ducându-se prin intermediul unor comunicate sau rapoarte publice, miza fiind sumele acordate de municipalitatea pentru acoperirea gratuităţilor şi reducerilor acordate populaţiei pentru transportul public local. ”Este vorba despre sumele datorate în baza deciziei aleşilor de acordare a unor gratuităţi şi facilităţi la transportul în comun către cetăţenii municipiului Galaţi şi neplătite la termen. De exemplu, numai pentru luna martie 2018, datoriile municipalităţii către Transurb SA se ridică la suma de 2.621.640 lei, la care se adaugă debite restante rezultate din servicii comandate de Primăria municipiului Galaţi, însumând un total de 16.944.063 lei, adică aproximativ 3,6 milioane de euro. Transurb SA nu poate funcţiona în condiţii de eficienţă economică atât timp cât datoriile acumulate astfel, produc un dezechilibru major în activitatea economică a societăţii, generând la rândul lor penalităţi care induc cumularea de pierderi zilnice”, se arăta în urmă cu o săptămână în comunicatul Transurb SA despre care puteţi citi AICI

Iată că Primăria Galaţi nu lasă lucrurile în voia sorţii şi iese public cu un ”Raport privind obligaţiile de serviciu public de transport local de călători în Municipiul Galaţi conform Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători” în care este prezentat un tabel cu indicatori financiari pe anul 2017 şi conform căruia Transurb este scoasă datoare. Aşa se face că Primăria nu are de numai de dat bani către Transurb, ci are să şi primească. În raportul mai sus menţionat este explicată formula calculelor efectuate de municipalitate.
”Compensaţia (n.r. - suma ce trebuie plătită de Primărie către Transurb): Autoritatea Contractanta va plăti Operatorului compensaţia pentru efectuarea Obligaţiilor de serviciu public, după următoarea formulă: Compensaţia (C) pentru efectuarea Obligaţiilor de serviciu public = Cheltuielile de exploatare (CE) + Profit rezonabil (Pr) + Amortizarea investiţiilor (AI) + Cheltuielile financiare ale investiţiilor (CFI) – Venituri (V) ale Operatorului asociate Obligaţiei de serviciu public”, se explică în raportul la care este anexat şi un tabel potrivit căruia Transurb SA are de dat Primăriei Galaţi, pentru anul 2017, o sumă de 4.232.872,52 lei.
Aceast sumă este datorată în condiţiile în care Transurb SA acordă, potrivit hotărârii Consiliului Local Galaţi, gratuităţi şi reduceri pentru circa 46.000 de persoane, din care aproximativ 24.000 pensionari, 15.0000 elevi şi studenţi, iar diferenţa revine celorlalte categorii precum şomeri, persoane cu handicap sau salariaţi care au venit de 1.900 lei.
Menţionăm că municipalitatea are de dat către Transurb sume restante din anii anteriori de circa 18 milioane de lei despre care cotidianul nostru a relatat AICI

 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu