Renii scad constant în greutate din cauza încălzirii climatice

 
Miercuri, 14 Decembrie 2016 00:00
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar şi Moş Crăciun are de suferit din cauza încălzirii climatice, întrucât renii care îi trag de obicei sania au început să-şi piardă puterile, relatează AFP, citând rezultatele unui studiu.
"În aceşti ultimi 20 de ani - o perioadă de încălzire vizibilă atât vara cât şi iarna, în Arctica", renii din arhipelagul norvegian Svalbard "au devenit mai mici şi mai uşori", precizează British Ecological Society (BES) într-un comunicat care rezumă concluziile unui studiu prezentat la Liverpool.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul James Hutton, un centru de cercetări scoţian, de la Institutul norvegian de cercetare a naturii şi din cadrul Universităţii norvegiene de ştiinţe ale vieţii au studiat evoluţia renilor măsurându-i şi cântărindu-i din 1994. În fiecare iarnă, ei au capturat, marcat şi măsurat renii în vârstă de zece luni. Ei au revenit apoi la faţa locului în fiecare an pentru a măsura şi cântări renii din diferite generaţii pe măsură ce ajungeau la vârsta adultă.
Studiul arată că "în 16 ani, greutatea renilor adulţi a scăzut cu 12%, de la 55 kg în cazul celor născuţi în 1994, la doar puţin peste 48 kg în cazul celor născuţi în 2010", potrivit comunicatului.
"12% poate părea puţin dar, dată fiind importanţa greutăţii corporale pentru reproducere şi supravieţuire, poate fi enorm", a explicat pentru AFP Steve Albon, din cadrul Institutului James Hutton. "Lucrările noastre au arătat că atunci când greutatea medie a exemplarelor din populaţia adultă este mai mică de 50 kg în luna aprilie, populaţia se va diminua", a adăugat el. Or generaţiile recente "sunt sub acest prag".
Cercetătorii consideră că această scădere în greutate a renilor din Svalbard este legată de încălzirea climatică.
Iernile mai calde fac să plouă mai mult. Ploile cad peste zăpadă, aceasta îngheaţă, împiedicându-i pe reni să ajungă la lichenii pe care obişnuiau să-i pască. Rezultatul este că "renii sunt înfometaţí şi îşi pierd puii sau nasc pui mult mai uşori", explică BES.
Scăderea în greutate a renilor nu a dus încă la o diminuare a populaţiei. Dimpotrivă, în ultimii 20 de ani, numărul renilor s-a dublat, de unde o competiţie sporită pentru hrană în timpul iernii care ar putea explica parţial şi scăderea lor în greutate.
Potrivit unui studiu apărut în noiembrie, încălzirea climatică ameninţă şi supravieţuirea renilor în Siberia, unde ploile care provoacă îngheţul îi privează de hrană.
În 2015, temperatura de la suprafaţa solului din Arctica "a atins nivelurile înregistrate în 2007 şi 2011, recorduri de la începutul colectării de date de la începutul secolului al XX-lea, cu o creştere de 2,8 grade Celsius faţă de acea perioadă", se menţionează într-un raport internaţional de referinţă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu