28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top 10 cele mai ciudate animale descoperite în 2015
Top 10 cele mai ciudate animale descoperite în 2015

În fiecare an, oamenii de ştiinţă explorează jungle, deşerturi şi colecţiile din muzee pentru a examina animale şi, dacă sunt norocoşi, mai descoperă o specie nouă. De exemplu, în 2015, cercetatorii au identificat un dragon de mare de culoarea rubinului roşu în largul coastei Australiei, o nouă specie de broască ţestoasă gigantă în Insulele Galapagos şi un vierme cu 30 de picioare în China. Topul celor mai neobişnuite 10 animale descoperite în 2015 îl vedeţi mai jos:
 
1. Maimuţa care strănută
"Snubby" - e maimuţa care strănută, numită aşa pentru nasul ei cârn ce colectează apa de ploaie în zilele cu umiditate sporită. Aceste maimuţe neobişnuite de culoare alb-negru se găsesc în nordul Myanmar şi pot fi auzite cum strănută în zilele ploioase. Potrivit unui nou raport din 2015 al Fundaţiei World Wildlife, cercetătorii au anunţat că au descoperit o maimuţă care strănută (Rhinopithecus) în 2010. Ea este una din cele  211 de specii noi descoperite în Himalaya de est între 2009 şi 2014.
 
2. Cel mai mic melc din lume
O specie nouă a celui mai mic melc din lume a fost găsită în Borneo. Minusculul campion (Acmella nana) are o coajă albă strălucitoare, translucidă şi măsoară aproximativ 0,7 milimetri înălţime şi trăieşte pe dealuri calcaroase de pe insula tropicală. În cadrul aceluiaşi studiu au mai fost identificate încă 47 de specii de melci.
 
3. Pasărea terorii
Această pasăre avea 3 metri înălţime şi din zbor prindea prada cu ajutorul ciocului său lung şi coroiat. Aceşti giganţi, numiţi pe bună dreptate păsări ale terorii, au trăit în America de Sud cu 50 - 1,8 milioane de ani în urmă. În aprilie, cercetătorii au anunţat că au descoperit o nouă specie de păsări ale terorii (Llallawavis scagliai) pe coasta de est a Argentinei. Cu vechimea de 3.500.000 de ani, este cea mai completă fosilă a acestei păsări, cu aproximativ 90% din oase intacte.

4. Viespea dementor
Cercetătorii au numit o viespe descoperită anul acesta Ampulex Dementor sau "viespea Dementor". Numele a fost inspirat de Dementorii lui Harry Potter, creaturi-fantomă care sug gândurile fericite ale unei persoane, chinuindu-l. Viespea mănâncă gândaci într-un mod înfricoşător. Ea injectează venin în burta gândacului şi astfel transformă prada într-un "zombi pasiv". Dar veninul nu ucide, de fapt el doar imobilizează, aşa că gândacul este mâncat de de viu de către viespea Dementor.
 
5. „Aspiratorul” de dimensiunea hipopotamului
În urmă cu aproximativ 23 de milioane de ani, un mamifer de dimensiunile unui hipopotam îşi folosea botul său lung pe post de aspirator. El aspira hrana: alge marine şi iarbă de mare, de-a lungul coastei. Animalul nou identificat (Ounalashkastylus tomidai) face parte din ordinul Desmostylia, ordin de mamifere marine considerat complet dispărut. Cercetătorii au descoperit patru schelete de O. tomidai, inclusiv al unui pui, în Insulele Aleutine, în largul Alaskăi.
 
6.  "Skeletorus" şi "Sparklemuffin"
Ambele specii sunt specii ale păianjenilor păuni, numite aşa pentru culorile lor strălucitoare şi ritualurile de curtare. Skeletorus (Maratus sceletus) arăta ca un schelet de desene animate datorită marcajelor sale alb-negru, în timp ce Sparklemuffin (Maratus jactatus) e de culoare roşie şi albastru. Ambele se găsesc în Australia.
 
7. Scorpionul de mare gigant
Statul Iowa (în SUA) are multe lanuri de porumb. În timpul unei excavări a locului unde căzuse demult un meteorit, în susul râului Iowa, cercetătorii au găsit rămăşiţele fosilizate ale unui scorpion de mare. Acesta era de înălţimea unui om şi avea ambele membre ascuţite în formă de vâsle. Scorpionii de mare (Pentecopterus decorahensis) se hrăneau, cel mai probabil, cu scoici bivalve, în urmă cu circa 460 de milioane de ani.
 
8. Şarpele cu patru picioare
Şerpii moderni se deplasează prin târârea pe burtă, dar în urmă cu 120 milioane de ani, strămoşii lor avea patru picioare, fiecare cu 5 degete. Noile specii au fost descoperite în expoziţia muzeului de fosile din Formaţiunea Crato din nord-estul Braziliei. Muzeul Solnhofen în Germania a etichetat-o drept "fosilă necunoscută", dar David Martill, un paleobiolog de la Universitatea din Portsmouth (Marea Britanie) a cercetat cazul. Cercetătorii au numit şarpele de 20 cm lungime Tetrapodophis amplectus, literalmente şarpe cu patru picioare.
 
9. Şobolanul cu nas de porc şi dinţi de vampir
Un rozător extrem de greu de văzut din insula indoneziană Sulawesi este o altă nouă specie identificată de cercetători. Critter (Hyorhinomys stuempkei) are un nas asemănător cu râtul porcului şi dinţii supradimensionaţi care îl aseamănă cu un vampir. "Nu am văzut niciodată un şobolan cu un nas ca la acesta. Când l-am scos din capcană, am ştiut că am descoperit o nouă specie. Nu a existat nicio îndoială în mintea mea", a declarat Jacob Esselstyn, specialist pe mamifere de la Muzeul Universităţii de Stat de Ştiinţe Naturale din Louisiana.
 
10. Ruda vegetariană a T.rex-ului
Tyrannosaurus rex este cunoscut pentru muşcătura sa zdrobitoare de oase şi dinţi ascuţiţi precum cuţitele, dar şi pentru pofta fiarei pentru carne care nu a fost împărtăşită de vărul său, Chilesaurus diegosuarezi.
Diego Suárez, în vârstă de 7 ani, fiul unui paleontolog, a descoperit o fosilă de C. diegosuarezi în timpul unei săpături arheologice în 2010, în sudul Chile. O cercetare mai amănunţită a permis descoperirea a mai mult de 10 schelete cu dimensiuni ce variază de la mărimea unui curcan la aproape 3 m lungime. Ei au fost strict ierbivori. "Această descoperire pur şi simplu ne arată că într-adevăr nu ştim prea multe despre dinozauri", a declarat Thomas Carr, profesor de biologie la Colegiul Cartagina din Wisconsin şi paleontolog.


Articole înrudite