20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bat clopotele de îngropăciune pentru Electrocentrale şi Calorgal?
Bat clopotele de îngropăciune pentru Electrocentrale şi Calorgal?

Iulian Aramă, fost manager Electrica, timp de mulţi ani, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al Electrocecntrale, şi-a exprimat opinia legată de situaţia sistemului centralizat de încălzire gălăţean, la invitaţia jurnaliştilor locali. Aramă, fost susţinător al comasării producţiei şi distribuţiei furnizării căldurii şi apei calde gălăţene în perioada 2008-2012, în timpul guvernării PDL, al cărui membru important era, consideră că varianta contopirii propusă de el atunci a expirat între timp. „Acuma e ca şi cum ai invita un muribund la horă. El ar mai vrea, dar nu mai poate...” a declarat Aramă. Acesta consideră că fostul Apaterm a îngropat Electrocentrale, deoarece această din urmă societate nu şi-a vândut produsul primar, energia electrică, în sistemul naţional, ci a preferat să rămână legată ombilical de Apaterm, actualul Calorgal, păstrându-l ca principal beneficiar al produsului său secundar - aburul pentru asigurarea căldurii şi apei calde în sistemul centralizat de termoficare gălăţean. Aramă consideră că situaţia a fost generată de managementul dezastruos al foştilor directori Apaterm, cărora nu li s-a cerut nicio explicaţie.
Pe de altă parte, Aramă este de acord că gălăţenii nu pot rămâne la infinit captivi în sistem. Este normal ca fiecare familie să îşi ia propriile măsuri de siguranţă, cu riscul unor îndatorări excesive, astfel încât să îşi poată asigura căldura atunci când vremea o impune, conform temperaturilor, şi nu doar în intervalul noiembrie-februarie ori maxim martie, conform sistemului.
În ce priveşte alternativa cazanului cu abur, aceasta este pur şi simplu „o poveste”, în opinia lui Aramă. Acesta a dat şi exemplul Brăilei, unde au fost închise două CET-uri, deşi la una fuseseră realizate investiţii cu puţin timp înainte de închidere, iar momentul a fost depăşit fără prea multe pasiuni: „La Brăila s-au închis două CET-uri şi nu s-a legat nimeni de vreun copac, cu pancarte, în piaţa publică”.
Iulian Aramă este în prezent preşedintele organizaţiei PSRO Galaţi, partid condus la nivel naţional de Mircea Geoană.


Articole înrudite