05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bătălia pentru fotoliul de vicepreşedinte CJ, bătălia orgoliilor şi a alianţelor de la Putere
Bătălia pentru fotoliul de vicepreşedinte CJ, bătălia orgoliilor şi a alianţelor de la Putere

„Ei sunt cei care vor ruperea USL-ului (liberalii - n.r.). Eu nu vreau să omor USL-ul la Galaţi... Le-am arătat motanul şi atât”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, la finalul şedinţei tensionate cu consilierii, de joi, 22 mai, din sala mare a Palatului Prefectural.
„Puciul” de care au fost acuzaţi iniţial liberali (prin încercarea formării unei alte majorităţi în CJ cu PDL şi PP-DD, în jurul PNL) a fost la un pas să fie transformat într-o „baie sângeroasă politică” de către consilierii din partea noii Alianţe Electorale PSD-UNPR-PC,  prin „întoarcerea armelor” de către consilierii judeţeni ai PP-DD. Ordinea de zi prevedea revocarea din funcţie a vicepreşedintei CJ, penelista Tania Bogdan şi înlocuirea, pe loc, cu un consilier PP-DD, juristul Marian Vicleanu. Iniţiatorii eliberării din funcţia de vicepreşedinte a Taniei Bogdan erau, din partea PSD, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, vicepreşedintele CJ Cornel Hamza şi consilierii Daniela Buruiană, Dorin Butunoiu, Octav Buţurcă, Dan Lilion Gogoncea, Gigel Istudor, Tinca Podaru, Viorica Sandu, Iulian Şerban şi Eugen Zaharia, din partea PC consilierii Gheorghe Dima, Nataliţa Buruiană, Florinel Gasparotti şi Dan Cristian Neicu, iar din partea PPDD consilierii Daniela Hapeci, Gheorghe Mănăilă, Cătălin Ungureanu şi Marian Vicleanu. Scandalul a debutat aproape de la începutul şedinţei printr-un schimb furtunos de replici. Timp de aproape două ore, bătălia politică între cele două tabere formate ad-hoc, PSD-PC-PPDD, pe de-o parte, şi PNL-PDL, de cealaltă, s-a centrat pe controversele vizând forma juridică de încheiere a activităţii în funcţia de vicepreşedinte: „eliberare din funcţie” sau „revocare din funcţie”. După propunerea unor amendamente, noua alianţă din consiliu a hotărât că trebuie să treacă la vot. Numai că circul politic se pare că nu era complet. Unul dintre membrii nou cooptaţi a făcut cu liberalii un gest de frondă care a încins spiritele. Gheorghe Mănăilă (PPDD) a anunţat public că este sătul de ameninţările şi presiunile telefonice primite în timpul şedinţei şi nu vrea să îl voteze vicepreşedinte pe colegul său, Marian Vicleanu. Astfel s-a produs prima defecţiune notabilă a noii majorităţi formate prin cooptarea celor patru consilieri PPDD. Pe fondul vociferărilor din toate părţile şi tocmai când consilierii PDL, aliaţi acum cu cei de la PNL, voiau să părăsească sala, preşedintele Bacalbaşa a anunţat că retrage de pe ordinea de zi cele două proiecte privind revocarea vicepreşedintelui liberal Tania Bogdan şi înlocuirea cu consilierul PP-DD Marian Vicleanu. Toţi consilierii au rămas perplecşi la această iniţiativă. Ulterior s-a vorbit că prim-ministrul Victor Ponta a intervenit telefonic, după o serie de negocieri şi tratative purtate la nivel înalt, pentru a anula acţiunea din teritoriu. Aşa că Tania Bogdan îşi păstrează fotoliul de vicepreşedinte iar activitatea, probabil, se va relua în aceleaşi limite ale normalului.
În momentul de faţă, peste Consiliul Judeţului Galaţi s-a aşternut liniştea. Cel mai probabil, însă, apele se vor tulbura din nou după alegerile de duminică, în funcţie de procentul pe care îl va scoate PNL la nivel naţional. Dincolo de momentul 25 mai, încă nu se ştie cine deţine majoritatea în CJ Galaţi: noua anunţată coaliţie PSD-PUNR-PPDD-PC (în condiţiile în care apele au fost tulburate total în micul partid otevist), sau PSD va merge tot pe vechea formulă a USL, alături de PNL (acum rămas şi fără „prietenia” peciştilor, date fiind recentele acuzaţii că l-au înşelat pe Durbacă la împărţirea posturilor în administraţie)?


Articole înrudite