19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce legi au iniţiat parlamentarii gălăţeni
Ce legi au iniţiat parlamentarii gălăţeni
Sesiunea septembrie-decembrie 2011 a adus o activitate mai scăzută pentru parlamentarii gălăţeni, aceştia clasându-se pe la jumătatea clasamentului la capitolul prezenţă şi având în total (deputaţi şi senatori) 24 de iniţiative legislative. Au fost acoperite domenii diverse, cum ar fi social, juridic, securitate, medical, educaţional sau turistic. Majoritatea iniţiativelor au trecut de primul rând de adoptări, urmând să primească avizul de intrare în vigoare în următoarea perioadă, fie în sesiunea de primăvară, fie în cea de toamnă.

PDL-işti s-au ocupat de zona socială

La Camera Deputaţilor, Partidul Democrat Liberal s-a ocupat de partea socială, liderul de grup, Mircea Toader, având o iniţiativă ce priveşte pensionarii ale căror locuri de muncă se încadrează în grupa I şi II de muncă, urmând ca aceste pensii să fie majorate. Acestă propunere aşteaptă în avizul Camerei Deputaţilor după ce a trecut de Senat. Deputatul Toader şi-a mai pus semnătura pe legea care prevede înfiinţarea EUROPOL (Oficiul European de Poliţie) în România. Celălalt deputat din partea PDL, Carmen Axenie, şi-a pus semnătura pe legea de modificare a pensiilor de grupa I şi II, dar şi pe legea privind protecţia copiilor ai căror părinţii sunt plecaţi în străinătate. Prin acestă lege se urmăreşte o mai mare responsabilizare a instituţiilor care au grijă de aceşti copiii şi sancţiuni mai dure în cazul neprotejării acestora. Senatorul Marius Necula s-a axat pe problemele asociaţiilor de locatari, având trei iniţiative pe acest domeniu: una care priveşte încheierea de contracte individuale pentru serviciile comunitare de utilităţi publice din condominii, a doua care priveşte modificare legii 230 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţilor de proprietari şi, în fine, a treia priveşte exercitarea profesiei de manager în condominii.

Liberalii gălăţenii s-au ocupat de pensii, case naţionalizate şi medicină şcolară

Cei de la PNL (unde l-am inclus şi pe deputatul Bogdan Ciucă din pricina alianţei PNL-PC, deşi a fost ales prin alianţa cu PSD) s-au ocupat, prin deputatul Victor Paul Dobre, de pensiile acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, acesta dorind să modifice OG 1/2011, urmând să fie dezbătută la comisiile de la Senat. Dobre şi-a mai pus semnătura pe propunerea legislativă care prevede abrogarea capitolului IV din legea care prevede reorganizare unor autorităţi şi instituţii publice. Deputatul celor de la PC, Bogdan Ciucă, a avut o singură iniţiativă, care se referă la regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada comunistă. Prin iniţiativa propusă se urmăreşte înlăturarea interdicţiei instituite prin lege privind închirierea imobilelor revendicate. La Senat, liberalul Paul Ichim a reuşit să propună şi să treacă legea privind medicina şcolară. În ceea ce priveşte eroii revoluţiei, senatorul liberal şi-a pus semnătura pentru modificarea unor articole din legea recunoaşterii eroilor care au luptat pentru libertate în anul 1989. O altă preocupare a senatorului Ichim a fost legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care a trecut de Senat şi aşteaptă avizul Camerei Deputaţilor.

PSD-işti vor elicoptere, TVA scăzut şi negociatori pentru sinucigaşi

Cel mai „diversificat” parlamentar pare să fi fost deputatul PSD Florin Pâslaru care şi-a trecut semnătura pe legi în domeniul turismului, medicinei, fiscalităţi şi securităţii. Acest doreşte, printr-o iniţiativă legislativă, să existe câte un elicopter SMURD în fiecare regiune de dezvoltare. În ceea ce priveşte turismul, acesta speră să reducă TVA-ul pentru produsele şi pachetele turistice, având drept scop dezvoltarea turismului românesc. O altă iniţiativă pe care deputatul PSD şi-a pus semnătura prevede ca poliţia locală să fie dotată cu negociatori pentru situaţii atipice, cum ar fi suicidul. O ultimă iniţiativă prevede scutirea de la plata impozitului pentru anumite tipuri de clădiri: cele în proprietatea statului, a unităţilor administrativ teritoriale sau a oricăror alte instituţii publice. Senatorul PSD Gheorghe Saghian şi-a pus semnătura pe o o iniţiativă ce priveşte asigurarea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru modificarea legii care prevede înfiinţarea şi funcţionarea camerelor pentru agricultură, sivicultură şi dezvoltare rurală. Alte două iniţiative s-au referit la legea educaţiei naţionale şi la salarizarea personalului bugetar.
Precizăm că unii parlamentari gălăţeni nu au avut nicio iniţiativă legislativă în sesiunea parlamentară anterioară. Vorbim despre deputaţii PSD Ştefan Viorel, Dan Nica şi Lucreţia Roşca, deputatul UNPR Mihail Boldea şi senatorul UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă.

Articole înrudite