07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Susţine Marin Costel, preşedintele organizaţiei PRM Galaţi, care este primul politician gălăţean care îşi exprimă public opinia legat de situaţia fostului colos siderurgic, transformat încetul cu încetul într-o făbricuţă, lucru care se doreşte a fi realizat în cea mai mare tăcere. Reamintim că „moartea” combinatului a început acum 3 ani, odată cu închiderea cocseriei ceea ce a însemnat dispariţia a 1.500 de locuri de muncă şi continuă la ora actuală cu închiderea definitivă a UPSRS, uzină unde lucrează circa 700 de oameni, închidere care, potrivit informaţiilor noastre, va începe în cursul lunii iunie.
În timp ce conducerea Combinatului încearcă să liniştească spiritele prezentând viitorul în culori roze, lucrurile nu stau nici pe departe atât de bine. Potrivit informaţiilor noastre, următoarea uzină care va intra în focul transformărilor va fi UPDES. Preşedintele PRM Galaţi, Marin Costel, ne-a declarat următoarele: „Deznodământul va fi dramatic pentru gălăţeni; etapă cu etapă au redus personalul, au închis secţii, sectoare, uzine pe care apoi le-au tăiat, le-au băgat la retopit sau le-au revândut. Toate acestea confirmă politicile dezastruoase pe care guvernele aflate la putere în ultimii 22 de ani le-au avut, le-au practicat şi care de altfel confirmă încă o dată activitatea antinaţională, care s-a materializat în opinia noastră printr-un  declin economic şi social. Există  o statistică care arată că 80 la sută din populaţie are un trai sub limita decenţei, ceea ce este încă o confirmare a dispreţului arătat acestui popor şi o confirmare a faptului că s-au pus la bunul plac al marilor puteri, a unor cercuri de influenţă şi că potentaţii politici si financiari conduc România numai în interesul lor. Am declarat în nenumărate rânduri că în opinia mea aceste lucruri s-au întâmplat şi se întâmplă, şi aici mă refer şi la ceea ce se întâmplă cu Combinatul, şi din cauza faptului că   bună parte din mass-media a fost şi e complice, de cele mai multe ori nedemascând, neinsistând ca justiţia să îşi spună cuvântul”. Liderul local al PRM ne-a mai declarat că pe lângă reducerea de personal de la UPSRS urmezază ca multe utilaje şi instalaţii să fie băgate la retopire sau înstrăinate. „În opinia mea, guvernul, la solicitarea autorităţilor locale, trebuie să intervină urgent. Teoria că o firmă privată are numai drepturi e puţin deplasată în situaţia Sidexului şi a Galaţiului. Aş reaminti că desecretizarea contractului de privatizare a Combinatului a rămas o problemă neealucidată şi din cauza faptului că factorii de decizie care ar fi trebuit să răspundă pentru dezastrul existent în Sidex vor să scape de eventualele responsabilităţi. Eu sunt optimist că românii, măcar în cel de-al doisprezecelea ceas, vor decide ca cei care au condus ţara timp de 22 de ani să nu se mai regăsescă în arcul decizional, indiferent la ce nivel”, ne-a mai declarat Marin Costel.
Aşteptăm ca şi alţi politicieni gălăţeni să îşi spună punctul de vedere legat de situaţia Combinatului şi, poate, să facă şi demersuri pentru ca fostul colos al metalurgiei să nu devină doar o făbricuţă de produs laminate, un pericol care se poate transforma în realitate dacă furnalele nu vor funcţiona aşa cum trebuie şi dacă se vor întregistra pierderi


Articole înrudite