08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Popescu” - este numele conspirativ cu care un personaj cu notorietate în prezent îşi semna, se pare, în trecut, epistolele către Securitate. În această perioadă USL ni-l aduce nouă, gălăţenilor, ca ofertă electorală pentru preşedinţia CJ.
Victor Paul Dobre, Mircea Toader şi Marius Necula şi-au exprimat opiniile privind colaborarea cu Securitatea a medicului anestezist Nicolae Bacalbaşa, care scria epistole către Securitate prin care îşi turna colegii medici. Bacalbaşa a acceptat să fie candidatul USL la preşedinţia CJ pentru mandatul viitor, deci era firesc să luăm în considerare câteva dintre opiniile oamenilor politici pe acest subiect.
„Fiecare om răspunde de faptele sale personale”
Deputatul Victor Paul Dobre, liderul liberalilor gălăţeni, a încercat să nu insiste pe marginea subiectului, precum şi să îi diminueze importanţa: „Nu ştiu de colaborarea asta, că nu m-am ocupat de lucruri de genul ăsta, dar cred că, şi probabil dânsul e cel în măsură să le lămurească, cred că este un om cu o notorietate impresionantă şi aprecieri impresionante în special din partea gălăţenilor, şi nu numai. Vreau să vă spun că sunt oameni la Satul Mare care îl cunosc pe dr. Bacalbaşa. (...) Sunt lucruri pe care fiecare le ştie mai bine şi le explică mai bine. (...) Eu nu judec oamenii şi nu sunt eu ăla care să judece. Lucrurile astea(...)sunt instituţii care le stabilesc, nu eu sau dumneata. (...) Fiecare om răspunde de faptele sale personale”.
„Bineînţeles că e caz penal”
Deputatul Mircea Toader, preşedintele local PDL consideră că Bacalbaşa trebuie să se retragă: „Dacă este aşa, nu are ce căuta la această candidatură. (...) În condiţiile astea este ruşinos ca cineva care... afli înainte.... nu spun Pâslaru, că nu a ştiut nimeni de Pâslaru. Dar acum, când ştim că e un candidat care a fost un frumos turnător, cred că moral ar trebui să spună: «Mulţumesc, las pe altul!» (...) Bineînţeles că e caz penal (în campania anterioară îşi negase legăturile cu Securitatea). Moral este să îşi vadă de drum!”.
„Am stat şi m-am gândit: de ce fac unii chestia asta?”
Senatorul PDL Marius Necula este uimit de inconştienţa foştilor turnători, care deşi îşi cunosc foarte bine trecutul dar vor să prostească electoratul în faţă: „Da’... aici e foarte simplu: în momentul în care ştii că ai colaborat, sau ai dosar, sau ai dat vreo semnătură, trebuie să fii conştient că eşti verificat automat când îţi depui candidatura, că soliciţi sau nu soliciţi. Te verifică din oficiu. (...) Am stat şi m-am gândit: de ce fac unii chestia asta? Că e o doză de inconştienţă. Legea spune să nu fi făcut poliţie politică. Că ai colaborat cu Securitatea este în regulă, ca să zic aşa. Dar să nu fi făcut poliţie politică! Să nu îţi delaţionezi vreo rudă, ceva, la Securitate. (...) Oricum, cine şi-a depus candidatura este verificat automat. Şi e păcat să rişte, că acolo spune: «Nu ai făcut poliţie politică, dar ai colaborat cu Securitatea!»”.
Necula consideră că parte din electoratul gălăţean va dezaproba legăturile lui Bacalbaşa cu Securitatea şi îl va sancţiona la vot.
„Vreau să vă spun că nu orice coadă de mătură poate să facă performanţă. Zona de rural este imprevizibilă. Acolo informaţia ajunge greu. (...) În mediul urban (...) se discută, oamenii mai au timp. La ţară priorităţile sunt altele”.
Reamintim că, de-a lungul anilor, temperamentalul doctor Bacalbaşa a intrat în conflicte extrem de contondente cu diverşi medici, colegi ai săi, şi, conform declaraţiilor semnate cu numele de cod „Popescu”, coloratul personaj de la ştirile specializate în „şoc şi groază” nu s-a rezumat doar la certuri, ci acum se aude că vor apărea dovezi că îi mai „punea bine” şi cu Secu pe cei care îndrăzneau să îl irite. Rămâne ca şi instituţiile de profil să se pronunţe.


Articole înrudite