24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Conjuctura economică actuală a atras, inevitabil, şi o criză acută a forţei de muncă
Cristian Dima (ALDE): Conjuctura economică actuală a atras, inevitabil, şi o criză acută a forţei de muncă

Programul naţional de start-up-uri în 2021 e un dezastru, aşa cum a fost şi în 2020. Renunţarea la Măsura 3 de susţinere a investiţiilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii a fost o decizie care a afectat puternic IMM-urile. PNRR-ul este şi el un program în care micii antreprenori sunt ignoraţi total.
Criza economică provocată de pandemie este accentuată şi de lipsa măsurilor de sprijini cu care ar fi trebuit să vină statul în sprijinul mediului de afaceri. Conjuctura economică actuală a atras, inevitabil, şi o criză a forţei de muncă.
Înainte de pandemie, ţara noastră înregistra o creştere a ratei şomajului în rândul tinerilorcu 17%. În prezent, s-a ajuns la 23%. În acelaşi timp, lipsa forţei de muncă pe care o resimt acut toţi antreprenorii rezidă din faptul că românii emigrează mai mult ca niciodată în special către ţările europene care deja au început să pună în practică programe europene de redresare şi reconstrucţie.
În România, dacă nu se va începe punerea în practică a investiţiilor derulate cu fondurile europene puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, şi care ar trebui puse în practică prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vom ajunge la un deficit al forţei de muncă ce nu va putea fi acoperit prea uşor.
Unele state membre sunt la a patra rundă de susţinere a mediului de afaceri pentru revenirea din criza COVID, în timp ce România nu a are un Plan de Redresare finalizat şi aprobat. Dacă nu există mobilizare în această direcţie, ţara noastră se va confrunta cu o criză economică fără precedent!


Articole înrudite