20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ALDE solicită amânarea termenului pentru introducerea caselor de marcat electronice
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ALDE solicită amânarea termenului pentru introducerea caselor de marcat electronice

Termenele pentru înlocuirea caselor de marcat cu jurnal tipărit cu case de marcat cu jurnal electronic au rămas valabile, după ce Guvernul a mai date câteva amânări în ultimii ani, înainte să se stabilească datele de 1 iunie 2018 şi 1 august 2018. Cu toate acestea, legislativul a făcut o concesiune şi a stabilit ca amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat se vor putea aplica de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari şi mijlocii, şi de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici.

Povara financiară care a picat pe umerii întreprinderilor mici este semnificativă şi nici Ministerul Finanţelor nu este pregătit însă să preia zecile de mii de firme care încearcă să intre în legalitate. O iniţiativă care vine în sprijinul micilor întreprinzători vine din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor care şi-a propus să facă toate demersurile necesare pentru a obţine încă o amânare.

”ALDE îşi reafirmă statutul de partid care apără micii întreprinzători, iar prin deciziile pe care le ia vine în sprijinul IMM-urilor. Introducerea obligativităţii caselor electronice de marcat reprezintă o schimbare care îi afectează pe toţi agenţii economici. Dacă în cazul acestora, ei trebuie să se conformeze la rigorile OUG 44/2018, acelaşi lucru trebuie să fie făcut şi de statul român. Adică, statul trebuie să le asigure infrastructura computerizată necesară pentru aceste case de marcat. În acest sens, ALDE solicită Guvernului să prelungească termenul prin care s-a instituit obligativitatea pentru IMM-uri a înlocuirii caselor de marcat cu rolă jurnal, cu aparate de marcat cu jurnal electronic AMEF, până la data când MFP/ANAF vor fi dotate tehnic şi logistic (infrastructură IT/comunicaţii alocate, capacitate de analiză/prelucrare a datelor; personal de specialitate). Este o măsură corectă faţă de reprezentanţii IMM-urilor, un ajutor pe care îl acordăm acestora. Consider că este decizia cea mai bună în ceea ce priveşte implementarea acestei legi şi reprezintă, totodată, un răgaz şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii pentru a se conforma cerinţelor din OUG 44/2018”, a declarat Cristian Dima, preşedintele ALDE Galaţi.


Articole înrudite