Cristian Dima (ALDE): Ideea unui spital regional nu trebuie abandonată. Gălăţenii au dreptul la un sistem medical performant Recomandat

Luni, 28 Ianuarie 2019 15:28
Publicat în Politica
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sănătatea cetăţenilor a devenit din nou un principal subiect de dezbatere în spaţiul public. Fie că vorbim de îmbolnăvirile din cauza gripei, fie că discutăm despre numărul mare de cazuri cauzate de gheaţa de pe străzi, care au aglomerat în această perioadă unitatea de primiri urgenţe, sănătatea românilor trebuie să rămână o prioritate. În aceste condiţii, este mai actuală şi mai importantă ca niciodată redeschiderea discuţiei privind spitalul regional Galaţi - Brăila. Construcţia unui spital regional în zona Galaţi - Brăila a reprezentat o preocupare permanentă a liberalilor gălăţeni. În 2006, Guvernul condus de preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a adoptat programul de construire a opt spitale regionale şi a început implementarea lui, prin identificarea terenurilor de construire, punerea acestora la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi stabilirea surselor de finanţare. În acest program vizat de guvernarea Tăriceanu era prevăzut şi un spital regional Galaţi - Brăila. Astfel, la finele anului 2008, erau toate condiţiile îndeplinite, în aşa fel încât să fie începută construcţia pentru spitalul regional. Guvernul Tăriceanu lăsase şi cadrul legal şi resursele bugetare necesare. Însă, totul s-a dus pe apa sâmbetei odată cu venirea la putere a PDL-ului, cel care a abandonat un asemenea proiect. Atunci, din păcate pentru Galaţi, nu a existat voinţă politică de la nivelul judeţului nostru ca lucrurile să fie duse la îndeplinire. Din momentul venirii la guvernare a PDL-ului, acum ascuns sub sigla PNL, Galaţiul a fost condamnat la izolare din partea Guvernului.
"După 10 ani de la hotărârile Guvernului Tăriceanu, proiectul unui spital regional a fost readus în discuţie de guvernarea din care face parte ALDE. În luna noiembrie 2017, Guvernul condus de premierul Tudose a înţeles importanţa unui asemenea obiectiv şi a aprobat un Memorandum prin care s-au stabilit procedurile necesare îndeplinirii acestui obiectiv, prin identificarea sursei de finanţare, iar Ministerul Sănătăţii a fost identificat drept direct responsabil de pregătirea proiectelor privind construirea acestui spital regional. În acest mod au fost făcuţi primii paşi pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal. Un lucru este însă clar pentru toată lumea: ca acest proiect să fie realizat trebuie să ne facem vocea auzită. Nu trebuie să mai aşteptăm încă 10 ani până vine cineva să realizeze ceea ce Guvernul Tăriceanu pregătise în 2008 pentru a fi implementat. Călin Popescu-Tăriceanu a lăsat totul pregătit în 2008 pentru a se începe construcţia unui spital regional, iar acum este obligaţia noastră, ca lideri politici, să cerem Guvernului să ţină cont de necesităţile regiunii şi ale gălăţenilor. Cu toţii înţelegem utilitatea unui asemenea spital în regiunea noastră. Alături de colegii din conducerea ALDE Galaţi, împreună cu cei din Brăila, vom susţine acest proiect în forurile centrale ale partidului şi vom depune toate eforturile ca acest subiect să fie adus pe agenda Guvernului condus de Viorica Dăncilă. De aceea, ALDE Galaţi va demara în perioada următoare o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea construirii unui spital regional, semnături pe care le vom pune pe masa Guvernului pentru a arăta tuturor care este voinţa gălăţenilor", a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu