20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica (PSD): E nevoie de măsuri ferme pentru echitate fiscală în UE
Dan Nica (PSD): E nevoie de măsuri ferme pentru echitate fiscală în UE

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a declarat că echitatea fiscală este esenţială pentru ieşirea din criza social-economică provocată de pandemie. ”Grupul S&D din Parlamentul European a lansat campania #TaxJustice şi Foaia de parcurs pentru echitate fiscală în UE. Totodată, am reuşit crearea unei subcomisii europarlamentare permanente pentru combaterea fraudei fiscale. Pentru o relansare economică sustenabilă şi o tranziţie climatică echitabilă, Europa are nevoie de măsuri ferme anti-evaziune, în special în cazul companiilor multinaţionale, precum şi de taxarea produselor poluante”, a declarat Dan Nica.
Europarlamentarul social-democrat a precizat că evitarea impozitelor cauzează anual pierderi de 190 de miliarde de euro la nivelul întregii Uniuni Europene. ”În contextul globalizării, capacitatea ţărilor de a impune individual taxe marilor companii este redusă. De aceea, e nevoie de un efort coordonat. Propunem, ca grup europarlamentar, impozit minim de 18% în UE pentru marile companii multinaţionale, în condiţiile în care rata de taxare a acestora a scăzut mult în ultimii ani, ajungând la o medie de 9,5%. Spre comparaţie, IMM-urile sunt impozitate cu aproximativ 23%, ca medie europeană. Este o situaţie injustă, care-i împovărează fiscal pe cetăţeni şi pe micii întreprinzători”, a subliniat Dan Nica.
Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European a evidenţiat, de asemenea, necesitatea taxării plasticului şi kerosenului, ca materiale poluante. ”Există o legătură strânsă între urgenţa climatică şi inechitatea socială. Bogaţii planetei poluează de 17 ori mai mult decât cetăţenii nevoiaşi, dar repartiţia costurilor nu este justă”, a punctat Dan Nica.


Articole înrudite