28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputat PNL Galaţi, Onuţ Atanasiu: Condiţii improprii de învăţământ pentru mii de elevi
Deputat PNL Galaţi, Onuţ Atanasiu: Condiţii improprii de învăţământ pentru mii de elevi

Pentru miile de elevi din 14 unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi, şcoala începe în condiţii cel puţin improprii: din cauza unor lucrări de igienizare sau amenajare, sunt nevoiţi să înveţe în spaţii improvizate.
Din păcate, pe lângă zonele inadecvate studiului, o problemă poate mai gravă o reprezintă pentru unii dintre ei faptul că învaţă în schimburi. Conform legii educaţiei, se poate învăţa în două schimburi doar în situaţii excepţionale, fiind interzis să se susţină procesul educaţional în trei schimburi.
Există însă situaţii, cum este la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, unde elevii şi cadrele didactice trebuie să facă faţă în prezent unui program în trei schimburi. Prima consecinţă: orele de predare – evaluare sunt scurtate de la 50 la 40 de minute, ceea ce înseamnă o diminuare a calităţii actului educaţional.
S-a întâmplat la Liceul Auto, unde lucrările s-au întins pe cinci ani, ca o întreagă generaţie să înveţe în acest tip de ore scurtate. Este nedrept să cerem şi să aşteptăm apoi aceleaşi performanţe la bacalaureat cu elevii care au avut parte de un program normal.
La 1 septembrie 2023, elevii şi personalul din două colegii, patru licee şi opt şcoli generale din municipiul Galaţi erau relocaţi, după cum urmează:
- Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”,
- Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamnă”,
- Liceul cu program Sportiv,
- Liceul tehnologic „Radu Negru”,
- Liceul Teoretic „Sf. Maria”,
- Liceul tehnologic General de Marină „Nicolae Dumitrescu Maican”,
- Şcoala Gimnazială „Iulia Haşdeu”,
- Şcoala Gimnazială nr. 9,
- Şcoala Gimnazială „Miron Costin”,
- Şcoala Gimnazială „Sf. Grigorie Teologul”,
- Şcoala Gimnazială nr. 18,
- Şcoala Gimnazială „Gheorghe Munteanu”,
- Şcoala Gimnazială nr. 25,
- Şcoala Gimnazială nr. 28.
Cerem municipalităţii să intervină în cazul întârzierilor, să monitorizeze mai bine lucrările şi să ofere soluţii viabile, astfel încât să nu fie afectată calitatea procesului educaţional.


Articole înrudite