29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din nou supărare la judeţ
Din nou supărare la judeţ
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţului aferentă lunii februarie a decurs cu uşoare modificări faţă de anterioarele: deşi au existat contradicţii, acestea s-au purtat la final. Debutul şedinţei a fost marcat de decizia preşedintelui CJ de retragere de pe ordinea de zi a punctului referitor la bugetul judeţului. Apoi a urmat şedinţa efectivă, în care au fost adoptate pe bandă rulantă toate celelalte 10 puncte rămase, referitoare la acordarea unor licenţe de transport, modificarea organigramei la Centrul Cultural (la editură), aprobarea unor taxe ale serviciilor Bibliotecii „V.A.Urechia”, adoptarea parteneriatului dintre CJ şi Fundaţia „Familia” pentru un proiect, majorarea capitalului social la „Drumuri şi Poduri” (au fost cumpărate utilaje ce trec în patrimonial societăţii), transformarea unor posturi din statul de funcţii al Spitalului de Pneumoftiozologie, precum şi validarea concursului organizat pentru ocuparea postului de şef al secţiei Obstretică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă. 
La finalul şedinţei, consilierii majoritari USL s-au supărat din nou pe subiectul legat de buget. Preşedintele CJ, Eugen Chebac, a motivat retragerea propunerii, al cărei iniţiator este, cu două argumente: nu a primit decizia Prefecturii legată de amendamentele USL, iar după videoconferinţa de vineri a fost lansat avertismentul că alocarea fondurilor de rezervă guvernamentale va trebui să coincidă cu facturile legate de deszăpezire precum şi cu raportul privind deszăpezirea, întocmit de şeful comitetului pentru situaţii de urgenţă, adică de prefect. Deci a fost luată decizia ca adoptarea bugetului să se producă după ce deszăpezirile se vor fi încheiat, Chebac menţionând că şi în prezent se mai deszăpezesc localităţi din judeţ. În plus, Chebac a atras atenţia şi asupra prevederii articolului 3 din HG 85, ce a stat la baza alocării fondurilor pentru deszăpezire, conform căruia ordonatorii de credite ai judeţelor, adică preşedinţii de consilii judeţene, trebuie să aloce fondurile în funcţie de facturi şi vor răspunde de alocarea banilor.
Vociferările au continuat o vreme, consilierii USL preferând ca banii (cele 9 miliarde de lei vechi primite de judeţ de la guvern şi ajutorul de 1 miliard venit din partea judeţului Iaşi, care nu a fost atât de tare afectat de zăpezi ca şi judeţul nostru) să fie alocaţi conform deciziilor interne de partid şi nu neapărat pe baza cheltuielilor efective generate de deszăpeziri.
La un moment dat consilierul PDL Iulian Aramă a reamintit plenului una dintre prevederile regulamentului de funcţionare a CJ: iniţiatorul unui proiect de hotărâre îşi poate retrage propunerea de pe ordinea de zi, de aici sterilitatea discuţiilor şi pierderea de timp.
Situaţia privind bugetul lasă loc unei alte convocări pentru şedinţă extraordinară la judeţ de către consilierii USL, însetaţi de apariţii televizate, acum, când se apropie alegerile.

Articole înrudite