26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lansare pentru viitor la Sala Sporturilor
Lansare pentru viitor la Sala Sporturilor

Sala Sporturilor a găzduit una dintre cele mai frumoase lansări, sâmbătă, pe 14 mai. Nu a fost cea mai grandioasă, ca sume de bani folosite pe confetti, baloane, ori alte ornamente festive. Nici nu a existat puzderie de oameni aduşi cu orele să se sufoce într-o sală, deveniţi flămânzi, ursuzi şi nepoliticoşi. Ci a fost o sală în care se simţea atitudinea unor sportivi încrezători, aflaţi în faţa unui meci puternic pe care aveau determinarea să îl câştige, ei, împreună cu antrenorii şi preşedintele clubului lor sportiv.
Am văzut o gazdă degajată, glumeaţă, ce îşi invita musafirii să li se adreseze mulţimii. Nu era vreun strop de crispare şi încrâncenare, ci era chipul omului mulţumit care se simte bine în propria piele, aşa cum îl ştim noi, jurnaliştii, pe Eugen Chebac, alături de care ciocneam o cupă a celebrării după fiecare proiect cu fonduri europene pe care a ştiut să le realizeze în mandatul anterior (2008-2012) de preşedinte CJ.
Au fost şi persoane din prim planul conducerii UNPR, printre care preşedintele Valeriu Steriu, precum şi purtătorul de cuvânt al partidului, Luminiţa Adam, gălăţeanca din localitatea Corabia, care şi-a aminitit cu nostalgie oraşul copilăriei şi al adolescenţei, precum şi Sala Sporturilor care aducea un public campion la spectacolele Cenaclului Flacăra.
Marius Stan a trecut în revistă proiectele mandatului său, importante pentru gălăţeni, având rugămintea către colegii săi de a avea răbdare să îl asculte, chiar dacă va vorbi mult, nu aşa cum i-a obişnuit, scurt şi la obiect. Primarul în exerciţiu a precizat că nu îi place să se laude, însă discursurile demagogice şi mincinoase ce vin din tabăra susţinătorilor contracandidaţilor PNL şi PSD, cum că Marius Stan nu a făcut nimic în acest mandat, îl motivează să arate gălăţenilor fiecare proiect: 106 proiecte de investiţii finalizate, 25 de proiecte în curs de finalizare, 21 de proiecte cu studii de fezabilitate aprobate, 21,8 km de străzi reabilitate, 19,5 km reţea de apă reabilitată, 13,5 km reţea de canalizare reabilitată, ponderea reţelei la preluarea mandatului era de 60%, iar la final este de 90%. Au fost modernizate 46.000 mp de spaţii verzi şi au fost realizate 28 de locuri de joacă în întregul oraş. Multe dintre aceste proiecte au beneficiat de fonduri europene.
Marius Stan a avut mesaje critice, dar rostite destul de degajat, fără încrâncenare, ba chiar cu milă faţă de doi dintre contracandidaţi, pe care îi manipulează două personalităţi care fac politica Galaţiului de foarte mulţi ani, liderii celor mai mari partide, Dan Nica şi Victor Paul Dobre. Edilul a reamintit de blatul dintre cei doi care şi-au împărţit influenţa: PNL revenindu-i municipiul Galaţi, reşedinţa de judeţ, iar PSD adjundecându-şi judeţul. Oamenii aruncaţi în cursă, Nicuşor Ciumacenco, pe care Stan l-a numit “marioneta” lui Dobre, iar Ionuţ Pucheanu „iepuraşul” sau „reportofonul” lui Nica, care ţipă mai tare sau mai încet în funcţie de cum este reglat de Nica. Cele două mari partide au început campania devreme, cu multe luni în urmă „dacă le vedem imaginea atârnată lângă reclamele cu hemoroizi şi îi întrebăm ce au făcut pentru Galaţi dau din umeri şi schimbă subiectul.”
Şi pentru alt candidat important, „prietenului meu, senatorul Eugen Durbacă îi dorim succes şi îl vom ajuta, dar nu acum, ci în toamnă, să redevină senator.”
Marius Stan a punctat ideea că subtraversarea Dunării, care va intra pe 18 mai în dezbatere publică, a generat supărarea celor care îşi iau banii prin traversarea cu bacul a Dunării, păstrând Galaţiul într-o stare de sărăcie.
„Nu putem avea două Românii”, una dezvoltată, cu şomaj zero, şi una cea a Moldovei, condamnată la subdezvoltare: „Oare Galaţiul să fie atât de blestemat, să fie condamnat? Nu accept obedienţă, nu accept să fiu STAN Păpuşă!” a explicat Marius Stan cum au reuşit liderii politici ai Galaţiului, Dan Nica şi Victor Paul Dobre, să îl determine să se desprindă de liberali (pe care îi apreciază în marea lor majoritate, considerându-i oameni oneşti şi bine intenţionaţi, ca şi pe cei din râdurile PSD, explicaţie oferită în alte ocazii presei - n.r.). Edilul în funcţie este conştient că se luptă cu două maşinării de vot perfecte: „Ne luptăm cu maşinării diabolice: ştiu să păcălească în campanie, să fure şi să mintă oamenii pentru vot. Promisiunea mea este că nu mă voi lăsa manipulat sau şantajat de nici un tandem Nica-Dobre. Sprijinul dvs. ne dă putere, îmi dă putere: Eu lângă dvs., vă vom fi aproape. Viitorul STĂ-N puterea noastră, a tuturor!”
După discursul său, Marius Stan a dat mâna cu colegii săi din prezidiu. Apoi, s-a îndreptat spre jurnalişti şi a dat mâna cu fiecare, spre surprinderea acestora. Edilul şi-a arătat astfel aprecierea pentru cei care au reflectat de-a lungul acestui mandat, cât mai corect posibil, în funcţie de cât de exacte au fost datele, situaţia, aşa cum era. Şi dacă în alte mandate îl înjuram pe primar printre dinţi, supăraţi că ne ducea oraşul spre ruină, în acesta vrem să vedem mare parte dintre noi, gălăţenii, finalizarea a cel puţin unora dintre cele mai importante obiective: subtraversarea Dunării, centura ocolitoare a oraşului, centrul multimodal de transport, dar şi spaţii pentru agrement. Astfel, copiii noştri îşi vor putea crea un viitor aici (una dintre temele de suflet ale edilului - n.r.) şi nu îşi vor lua bagajele alegând pribegia. Marius Stan promite concitadinilor să aducă din nou prosperitatea pe aceste frumoase meleaguri, binecuvântate de Dumnezeu, cu cea mai frumoasă Faleză a Dunării…
Apoi Marius Stan a urcat treptele, dând mâna cu oamenii aflaţi în Sala Sporturilor, a cărei renovare a fost finalizată în mandatul său, după ce fusese abandonată mai bine de 20 de ani.


Articole înrudite