02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marius Stan, de la primar la consilier invalidat
Marius Stan, de la primar la consilier invalidat

Luni, 27 iunie, Marius Stan a trăit un moment politic aparte. Acela de a trece, în decurs de doar câteva zeci de minute de la statutul de primar al municipiului Galaţi la cel de consilier invalidat. Astfel, luni, s-au constituit Consiliul Judeţean şi Consiliul Local al municipiului Galaţi. Reamintim că vinerea trecută, prima încercare de constituire a CJ şi CL a eşuat, din cauza lipsei de cvorum, după ce au părăsit ambele săli de şedinţă (a CJ şi a CL) toţi consilierii locali aleşi pe listele PNL, dar şi doi consilieri ALDE, consilierii independenţi şi Marius Stan, primarul Galaţiului în mandatul 2012-2016, ales, pe 5 iunie, consilier judeţean şi local de pe lista UNPR.

La şedinţele de constituire de luni însă, mandatele de consilier judeţean şi consilier local ale fostului primar al municipiului Galaţi, MariusStan (UNPR), au fost invalidate, fiind şi singurele mandate invalidate. Astfel, la CJ, din totalul celor 34 de consilieri prezenţi, mandatul de consilier judeţean al lui Marius Stan a fost votat "pentru" de 11 consilieri, în timp ce 23 s-au abţinut, iar la CL, din cei 25 de consilieri locali prezenţi, mandatul de consilier local al lui Marius Stan a fost votat "pentru" de 11 consilieri, în timp ce alţi 14 s-au abţinut. În ambele cazuri, printre consilierii care s-au abţinut de la a valida mandatele lui Marius Stan s-au aflat şi consilieri UNPR, motiv pentru care fostul primar şi-a criticat colegiide partid, făcând aluzie la Roman Apostol Picu (UNPR): "Celor pe care i-am avut alături, cât am fost primar, le mulţumesc din suflet. Nu pot să nu fiu maliţios şi să nu le mulţumesc, cu ghilimelele de rigoare, şi  celor care s-au făcut că sunt alături de mine, cărora, fără servici la un moment dat, Stan le-a întins o mână şi pentru ciolan cu fasole la cantina socială, l-au trădat, dar... soarta trădătorilor e la coada istoriei... le doresc succes tuturor şi mai ales primarului şi sper să mă invite la inaugurarea proiectelor pe care le las în derulare, de la unda verde, la tiketing, la străzile Tecuci, Anghel Saligny, noul sediu al primăriei, sau cartierul de locuinţe sociale". 

"Domnul Stan a fost maliţios, îl înţeleg că e supărat că a pierdut alegerile, este în perioada de negare, caută vinovaţi şi dacă e mulţumit că a găsit un vinovat, asta e... Dar vă spun sincer că am muncit pentru campania domnului Stan cu seriozitate şi cinste şi dacă el a considerat că trebuie să găsească un ţap ispăşitor... îi dau Cezarului ce e al Cezarului şi  îl las în pace, nu intru în joaca dumnealui, nu intru în polemică, nu merită după ultimele declaraţii făcute", a replicat, ulterior, Roman Apostol Picu. Cât priveşte invalidarea mandatelor de consilier ale lui Marius Stan, în nici unul din cazuri - nici la CJ şi nici la CL  - consilierii care s-au abţinut de la vot nu au oferit explicaţii oficiale. Neoficial, fostul preşedinte al CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa a spus că în cazul CJ-ului, mandatul lui Marius Stan a fost invalidat pentru că acesta a absentat de la şedinţă. În schimb, la şedinţa CL, unde Marius Stan a fost prezent în sală, mandatul său a fost invalidat fără o explicaţie clară. "În republica Galaţi se pare că e posibil orice. Nu vedeţi că ne-am întors în anii '90, aşa? V-am spus - este PSD peste tot, roşu aprins în tot judeţul. Este un lucru care dăuneaza grav democraţiei, dar probabil că gălăţenii vor înţelege acest lucru mai târziu decât e cazul, prea tarziu. E păcat. E păcat ca nu au venit la vot, că nu au venit să amendeze comportamentul pe care îl vedeţi şi dvs., de proprietari, stăpâni ai oraşului. Probabil vor încerca mai departe să ne facă şi nouă mizerii, pe ei să se scape, să se cureţe de alte mizerii pe care le-am semnalat şi pe care nu le voi lăsa asa, vor avea de dat socoteala... Evident că este ilegal ce au făcut şi nu că ţin cu orice preţ să fiu consilier, ci pentru că vorbim de democraţie", a mai  afirmat Marius Stan. Acesta a adăugat că va ataca în contencios administrativ ambele hotărâri ale celor două consilii, dar şi că va face plângeri penale împotriva celor două consilii precum şi împotriva fiecărui consilier care s-a abţinut la vot, pentru abuz în serviciu. "Nu cred că este corect ce s-a întâmplat, mai ales că toţi cei care au obţinut un mandat de consilier a fost votat de gălăţeni, fie că nouă ne place sau nu acest lucru. Consider că este o greşeală pentru democraţia oraşului", a spus şi consilierul local PNL Nicuşor Ciumacenco. 


Articole înrudite