29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 40 de lideri europeni se reunesc la Praga pentru a discuta despre securitate şi energie
Peste 40 de lideri europeni se reunesc la Praga pentru a discuta despre securitate şi energie

Peste 40 de lideri din întreaga Europă sunt aşteptaţi joi la Praga pentru prima reuniune a platformei Comunitatea Politică Europeană (CPE), relatează DPA.
Noul forum are ca scop îmbunătăţirea cooperării între ţările europene dincolo de graniţele UE şi, în afară de membrii blocului comunitar, mai cuprinde ţări precum Marea Britanie, Turcia sau statele din Balcanii de Vest şi din regiunea Caucaz.
Premierul ucrainean Denis Şmihal urmează să fie prezent la reuniune, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va intra prin legătură video.
Liderii europeni vor discuta despre provocările economice generale, precum şi despre schimbările climatice, criza energiei şi invazia rusă din Ucraina.
Discuţiile vor fi urmate de întâlniri bilaterale.
Premierul britanic Liz Truss va discuta despre migraţie cu liderii Franţei şi Olandei, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Londra.
Pentru că se aşteaptă ca la reuniune să participe deopotrivă reprezentanţii Armeniei şi Azerbaidjanului, sunt în derulare eforturi diplomatice pentru a facilita o întâlnire între cei doi, a declarat presei la Bruxelles un oficial al UE.
Cele două foste republici sovietice sunt în dispută de decenii în legătură cu controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah. În 2020, au reizbucnit luptele. Iar recent, la mijlocul lunii septembrie, un atac al Azerbaidjanului a dus la moartea a peste 200 de persoane de ambele părţi.
Vineri, cele 27 de state membre ale UE vor avea un summit informal la Praga.
Discuţiile, la care va lua parte şi Zelenski prin legătură video, ar urma să se concentreze pe sprijinul UE pentru Ucraina şi consecinţele asupra economiei şi pieţei energetice europene ale războiului declanşat de Rusia.
Reuniunea de vineri nu ar urma să ducă la rezultate concrete, fiind considerată una pregătitoare pentru un summit la Bruxelles mai târziu în această lună. (sursa Agerpres)

Articole similare:
- Preşedintele Iohannis participă la reuniunea Comunităţii Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European

- Comunitatea politică europeană se reuneşte pentru prima dată la 6 octombrie 2022


Articole înrudite