06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pregătirile pentru o dezbatere între candidaţii la Primăria Galaţi, în linie dreaptă
Pregătirile pentru o dezbatere între candidaţii la Primăria Galaţi, în linie dreaptă

Cine sunt oamenii care ne cer votul? Care le sunt capacităţile şi care le sunt limitele? Cum văd ei dezvoltarea urbei? Gălăţenii trebuie să afle chiar din gura lor ce-i mână în lupta pentru Primărie, cine sunt cei care îi susţin sau îi imping de la spate şi mai ales cum văd ei viitorul acestui oraş.
Noi considerăm că e timpul ca societatea civilă să-şi unească forţele pentru un scop comun: acela de a ajuta electoratul să voteze în cunoştinţă de cauză, iar cea mai bună cale de a „smulge” de la candidaţi proiecte, idei, opinii... este aceea de a-i pune faţă în faţă cu societatea civilă. Acesta este motivul pentru care am iniţiat apelul pentru o dezbatere corectă, transparentă şi edificatoare. Apelul nostru s-a adresat tuturor colegilor din presă (ziarişti de presă tipărită şi online, oameni de radio şi TV, bloggeri, corespondenţi), pe care i-am invitat la un exerciţiu de profesionalism şi implicare, dar şi către ONG-uri, mediul academic şi sindicate dornice să „îi ia la întrebări” pe aspiranţii la fotoliul de primar. Ne-am gândit că, uniţi, vom reuşi să-i convingem pe candidaţii serioşi să iasă din sediile de partid, unde le asigură spatele o armată de politicieni, şi să abandoneze pentru câteva ore reţelele de socializare, la dăpostul cărora toţi par inteligenţi şi frumoşi. Ne dorim, după cum am spus, o dezbatere serioasă, dincolo de sloganuri, strângeri de mâini, zâmbete şi like-uri, iar pentru asta avem nevoie de o societate civilă unită.
Surpriza noastră, a mea personal, a fost aceea că imediat după lansarea apelului pentru dezbatere am fost contactaţi de colegi din presă şi de câteva ONG-uri care şi-au arătat pe loc disponibilitatea de a contribui la realizarea unei dezbateri cu cei care vor să ocupe fotoliul de primar al Galaţiului. În fiecare zi apar noi susţinători, iar acolo unde încă nu am simţit să se nască vreo reacţie, am luat legătura personal cu cei care, credem noi, pot contribui la reuşita unei dezbateri.

Putem anunţa deja că am primit confirmarea faptului că se vor alătura dezbaterii iniţiate de noi:
Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM)
Asociaţia Mişcarea pentru Implicare Civică (aMIC)
Fundaţia Comunitară
Asociaţia „Galaţi Oraşul Meu”
Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare din România (AFIR) Galaţi
Asociaţia Persoanelor cu Handicap Sporting Club
PRO FM Lider FM Galaţi
Realitatea TV Galaţi-Brăila
TV Express
TV Galaţi-Brăila
România Liberă
Marian Dumitru (blogger).

Lista rămâne deschisă. Mai avem multe de făcut, mai avem mulţi oameni cu care să stăm de vorbă pe această temă şi mai avem de dus muncă de lămurire cu „invitaţii de onoare”, adică aspiranţii la fotoliul de primar, pentru că, da, avem semnale că laşitatea sau subordonarea oarbă în faţa şefilor de partid îi vor împiedica pe unii să participe la o dezbatere deschisă.
În cei peste 26 de ani de democraţie, prea puţini alegători au mers la vot bine informaţi iar politicienilor le-a convenit această situaţie. Şi-au făcut imagine cei care au avut bani, relaţii în media sau o armată de partid care a alergat pentru ei. Au spus lucruri frumoase în scris, cu texte pregătite de alţii, sau la emisiuni unde recitau ceea ce învăţaseră pe de rost. Au fugit de dezbateri, deşi, dacă se consideră buni pentru a conduce destinele a 300.000 de oameni şi a înfrunta miile de probleme care îi aşteaptă la Primărie, atunci trebuie să poată face faţă unei confruntări deschise cu cei care vor acelaşi lucru.


Articole înrudite