29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În calitate de vicepereşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, deputatul Raluca Turcan a venit, miercuri, la Galaţi, unde s-a întâlnit cu studenţi şi cu profesori gălăţeni, tuturor prezentându-le programul de guvernare liberal referitor la educaţie. Potrivit Ralucăi Turcan, PNL susţine întărirea învăţământului profesional (prin sprijinirea agenţilor economici de a face parteneriate cu şcolile profesionale în vederea angajării ulterioare a elevilor) şi examen de bacalaureat diferenţiat în funcţie de ruta educaţională a elevului (stopându-se astfel rata mică actuală de promovabilitate la bacalauareat). Totodată, PNL susţine şi o salarizare stimulantă a profesorilor, precum şi debirocratizarea cursurilor de specializare ale profesorilor.
Raluca Turcan s-a referit şi la PSD, care în ultimii trei ani a blocat mai multe iniţiative ale liberalilor privind creşterea calităţii în sistemul educaţional. În acest context, vicepreşedintele PNL a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu poate să credă PSD-ul când plânge de grija profesorilor atât timp cât în ultimii trei ani a blocat mai multe iniţiative ale liberalilor privind creşterea calităţii în sistemul educaţional.
„Eu nu pot să cred PSD-ul când plânge de grija profesorilor atâta timp cât pentru a recupera restanţele salariale în urma majorărilor din 2008 a fost nevoie să fac o lege specială, împreună cu colegii din PNL, şi care abia în acest an să se aplice, după ce PSD-ul a respins-o. Deci, legea privind recuperarea salarială a profesorilor care nu au dat statul în judecată sau care au primit o decizie nefavorabilă la instanţe a fost susţinută şi promovată de PNL. PNL a mai avut în aceşti trei ani iniţiative în Parlament pentru creşterea calităţii în sistemul educaţional, manuale gratuite, transport gratuit al elevilor, finanţarea per elev indiferent de forma de învăţământ la care merge, pentru evaluarea externă a universităţilor... şi toate acestea au fost blocate de PSD. De ce? Pentru că sunt mult mai importante interesele politicianiste ale PSD-ului, sunt mult mai interesaţi de doctorii din PSD decât de etica şi integritatea academică, de cei care fac bani din sistemul universitar prin grupuri de interese, prin taxe care nu se regăsesc în calitatea studiilor şi diplomelor obţinute", a spus Turcan. Ea a precizat că în cei 19 ani dintre cei 26 care au trecut din decembrie 1989, timp în care PSD a fost în fruntea învăţământului românesc, domeniul educaţiei a avut rezultate negative.
„PSD-ul a oferit în domeniul educaţiei: plagiat generalizat, politizare înfiorătoare a sistemului, abandon şcolar în creştere, salarii ale profesorilor nemotivante, mai ales la debutanţi, şi neaxate pe performanţă", a spus Turcan.
Totodată, vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a declarat că probabil săptămâna viitoare preşedintele PNL va semna un protocol cu ANOSR, act care prevede o viitoare finanţare corespunzătoare a mediului superior de învăţământ, dar şi creşterea burselor pentru studenţi şi a alocaţiilor pentru cazarea în cămine şi hrana acestora.


Articole înrudite