04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scrisoare deschisă | Cătălin Cristache (PMP Galaţi): Cum rămâne, domnule preşedinte Fotea, cu Centura Galaţiului?
Scrisoare deschisă | Cătălin Cristache (PMP Galaţi): Cum rămâne, domnule preşedinte Fotea, cu Centura Galaţiului?

"Stimate domnule preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea,

Judeţul şi Municipiul Galaţi au fost condamnate, în ultimii 30 de ani, la subdezvoltare printr-o strategie voită a PSD. De aceea, nu s-au construit drumuri şi proiectele de infrastructură au rămas pe hârtie. Aţi candidat în 2016 pentru un post de consilier judeţean şi aţi devenit, apoi, preşedinte al CJ Galaţi cu promisiunea că, în mandatul dumneavoastră, veţi realiza drumul de centură în jurul Municipiului Galaţi.

În anul 2017, aleşii judeţeni şi locali au votat trecerea unei suprafeţe de teren aferente drumului de centură din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi. Faptul că nu se ocupa Ionuţ Pucheanu, cel mai incompetent primar din istoria oraşului, năştea o speranţă că lucrurile ar fi putut să se mişte în direcţia dorită.

Spuneaţi atunci, domnule Fotea, că veţi accesa fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro pentru demararea proiectului. Vă lăudaţi atunci că, în cel mai bun caz, veţi termina lucrările în 2019 şi, în cea mai nefaborabilă variantă, proiectul ar fi gata în 2023.

În 2018, în luna iulie, susţineaţi că au venit, la Galaţi, celebrii experţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest pentru a evalua proiectul. Spuneaţi că semnarea contractului este iminentă şi că anul acesta (2019) vor începe lucrările. Iată că toate termenele au trecut şi niciunul dintre angajamentele dumneavoastră nu a fost respectat. Situaţia este cu atât mai spinoasă cu cât nimeni nu v-a împins spre asumarea unor astfel de termene, Consiliul Judeţean fiind cel care a anunţat toate aceste date nerespectate în final.

Domnule Fotea,

Partidul Mişcarea Populară (PMP) este principalul adversar al PSD la nivel de judeţ şi municipiu. Când vine vorba de dumneavoastră, am considerat întotdeauna că proiectele sunt mai importante decât lupta politică. Pentru că am crezut că nu sunteţi făcut din acest aluat otrăvit ca Dan Nica, Viorel Ştefan, Eugen Durbacă sau Ionuţ Pucheanu, am aşteptat ca angajamentele CJ Galaţi să fie respectate.

Din păcate, constatăm astăzi că aţi practicat aceeaşi abureală ieftină a electoratului gălăţean precum siniştrii dumneavoastră colegi de partid. Aţi promis lucruri, aţi avut beneficii de imagine şi aţi luat voturi, iar, în final, judeţul şi oraşul nu s-au ales cu nimic. Ar fi chiar culmea ca gălăţenii astfel ţepuiţi să vă vadă cum defilaţi cu tartorul Dan Nica în campania pentru europarlamentare susţinând că, imediat, pornesc lucrările şi că e o reuşită deosebită a PSD.

Domnule preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi,

Partidul Mişcarea Populară vă solicită să prezentaţi, de urgenţă, situaţia exactă a proiectului: documentaţia depusă, stadiul contractului, analiza privind exproprierile necesare, discuţiile cu responsabilii guvernamentali şi cu factorii politici din cadrul PSD. Gălăţenii merită să ştie dacă vor avea sau nu şosea de centură. O conferinţă de presă pe acest subiect este nu utilă, ci necesară. Opinia publică trebuie informată despre starea unei asemenea lucrări de infrastructură vitală zonei.

Dacă aveţi vreo străfulgerare de conştiinţă sau ştiţi cumva că există un blocaj politic în PSD care împiedică realizarea acestui proiect, aveţi datoria să vorbiţi public despre aceste lucruri sau, dacă nu vă simţiţi în stare să treceţi linia de demarcaţie a obedienţei faţă de mai marii dumneavoastră de partid, corect ar fi să vă daţi demisia."

Deputat Cătălin Cristache,

preşedinte PMP Galaţi


Articole înrudite