29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şeful Centrului Cultural a rămas fără job, iar Tecuciul şi Matca îşi vor strânge singure gunoaiele
Şeful Centrului Cultural a rămas fără job, iar Tecuciul şi Matca îşi vor strânge singure gunoaiele
Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean a fost una lungă şi încinsă atât la propriu cât şi la figurat: spiritele şi voturile s-au aprins la cote nemaiîntâlnite în acest mandat. 
Prima chestiune care a stârnit comentarii a fost asocierea tuturor localităţilor judeţului, la care au refuzat să se alăture Tecuciul şi Matca, pentru societatea Ecoserv, care va gestiona deşeurile din întregul judeţ. Aceleaşi două localităţi au refuzat să facă parte şi din asocierea similară ce priveşte alimentarea cu apă.
Consilierii democrat-liberali au dorit să ştie de ce Tecuciul şi Matca nu fac parte din această asociere. Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a precizat că a fost alegerea celor două localităţi gălăţene şi a comentat: „Dragostea cu de-a sila se numeşte viol, iar eu nu sunt violator”, pentru ca apoi să explice că refuzul vine din faptul că primarul Tecuciului deţine o societate comercială profitabilă care se ocupă de gestionarea deşeurilor, însă pe viitor se va dezvolta o singură asociere regională pentru gestionarea deşeurilor, conform trendului european. În plus, tratarea bio-mecanică a deşeurilor, utilizată de societatea primarului tecucean, este depăşită, fabricile de cogenerare fiind preferabile. Chebac a precizat că dacă în şedinţa din ultimile zile ale lunii iulie nu se acorda girul consilierilor în vedere asocierii menţionate, judeţul nostru risca să piardă finanţarea de 47 de milioane de euro, corespunzătoare acestui proiect, cu atât mai mult cu cât judeţului nostru i s-a acordat termene extinse, tocmai pentru soluţionarea neînţelegerilor. Chebac a precizat că după o vreme de la asociere, în toate localităţile din judeţ va exista acelaşi preţ pentru kilogramul de gunoi colectat, şi acelaşi preţ pentru apa furnizată. Referindu-se la această neînţelegere, consilierul PSD, dr. Bacalbaşa a declarat: „Avem la Galaţi un Cogealac. (...) Dacă aş fi DNA m-aş duce fuga-fuga acolo să scormonesc.”
În afara discuţiilor pe tema „Ecoserv”, altele au pornit de la Centrul Cultural, şi mai exact încetarea contractului de management al directorului general Răzvan Avram. Eugen Durbacă, liderul conservatorilor a motivat că nu s-au purtat tratative politice şi că nu s-a discutat cu omul. De fapt Avram a refuzat depunerea unui nou contract de management în termen, conform procedurilor legale. Avram a fost singurul director al unei instituţii judeţene care a refuzat un salariu mai mic, generat de criză, iar acest detaliu „minor” a stat la baza situaţiei pe care trebuia să o soluţioneze consilierii. Conservatorul a refuzat de două ori să accepte noile condiţii salariale, nu şi-a depus un nou contract de management, aşa că motivarea subţire cum că nu s-ar fi discutat cu Avram nu are fundament. Răzvan Avram este finul lui Eugen Durbacă, şi anterior conducerii Centrului Cultural era proprietarul sex-shopului care se afla pe strada Domnească, peste drum de biserica catolică a urbei.
Încetarea contractului de mandat a lui Avram a trecut la limită: 16 voturi pentru şi 15 împotrivă (PC cu 7 voturi împotrivă şi PDL cu 8 abţineri). Interimarul propus, Aurelia Matei, a fost respinsă de consilierii judeţeni ale căror voturi s-au contorizat astfel: 13 pentru, 4 nule, 14 împotrivă.
Conducerea instituţiei va fi asigurată provizoriu, în urma încetării contractului de management al fostului director, de către unul dintre adjuncţi, numele vehiculat fiind cel al adjunctului Mihalcea.


Articole înrudite