05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şomerii din mediul privat ar fi putut primi fonduri europene dacă statul ar fi cerut banii
Şomerii din mediul privat ar fi putut primi fonduri europene dacă statul ar fi cerut banii
Europarlamentarul PSD Adriana Þicău a venit vineri acasă, la Galaţi, şi a atras atenţia asupra unei oportunităţi la care ţara noastră dă cu piciorul: la nivel european există un fond care poate fi accesat de statele memebre pentru şomerii proveniţi din firmele private a căror activitate a fost afectată de criza economică sau de globalizare. România nu a depus nici măcar o solicitare în acest sens, deşi foarte multe firme au ajuns chiar la faliment. Adriana Þăcău a declarat: „Fondul acesta, de ajustare la globalizare, are un buget de 1 miliard de euro anual şi practic este pus la dispoziţia statelor membre pentru a veni în sprijinul persoanelor concediate fie datorită crizei economice, fie datorită procesului de globalizare. Vreau să menţionez că aproape în fiecare sesiune plenară aprobăm cel puţin una până la trei cereri de acest tip. Am aprobat mobilizarea acestui fond fie pentru sectorul textil, fie pentru sectorul comunicaţiilor, construcţiilor navale, dar, din păcate, vreau să subliniez că din partea României nu a venit nici o astfel de cerere”.
Social-democrata a precizat că banii din acest fond pot fi utilizaţi pentru instruirea persoanelor concediate, reintegrarea lor în câmpul muncii dar şi pentru sprijinirea lor pe perioada şomajului tehnic. Acest fond european pentru ajustarea la globalizare este destinat doar întreprinderilor şi nu sectorului bugetar, însă statul este cel care înaintează cererile, în urma solicitărilor companiilor. Europarlamentara a adăugat şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru accesarea banilor disponibili pe această chestiune: „Fondul poate fi utilizat atunci când cel puţin într-o perioadă de 4 luni au loc concedieri în număr de cel puţin 500 (de persoane - n.r.) şi, din păcate, în România am avut şi avem astfel de situaţii”.
Þicău a adăugat că de la începutul acestui an au fost aprobate 11 solicitări venite din statele membre Uniunii Europene, fiind acordate 33 de milioane de euro prin utilizarea fondului european de ajustare la globalizare. La această dată se discută cazurile altor cereri depuse, valoarea sumelor implicate reprezentând 14,5 milioane de euro.
La un moment dat presa centrală a mediatizat intervenţia unui alt europarlamentar pe acelaşi subiect, Elena Băsescu. Fiica preşedintelui ţării încerca să atragă atenţia statului român asupra acestei oportunităţi. Din păcate, nici vocea sa nu a reuşit să îi mobilizeze pe cei în măsură să acţioneze.


Articole înrudite