08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De cealaltă parte a concentrării forţelor politice, în USL, au fost stabilite 45 de candidaţi comuni, şi 20 de localităţi cu candidaturi proprii din partea fiecărui partid, PC având 2 candidaţi comuni şi alţi 4 individuali.
Preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea Social-Liberală va avea candidaţi comuni în 45 de localităţi din cele 65 ale judeţului. „La nivelul USL, la Galaţi, în ce priveşte candidaturile de primari, suntem într-o situaţie finalizată, dintr-un număr de 65 de localităţi vom merge pe liste comune în 45 de localităţi, iar în 20 vom merge pe liste separate”, a declarat Dobre.
În principalele localităţi ale judeţului, Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor şi Bereşti, USL va avea candidaţi comuni. Candidatul USL pentru fotoliul de primar al Galaţiului este liberalul Marius Stan, preşedintele clubului de fotbal „Oţelul”; tot un liberal, Daniel Þuchel, intră în cursă pentru confruntarea de la Tecuci, pentru Târgu Bujor este susţinută candidatura primarului în funcţie, social-democratul Arhire, iar la Bereşti este susţinută, de asemenea, candidatura actualului primar, Ghică, de la PSD. Candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului va fi dr. Nicolae Bacalbaşa (PSD).
Cele 20 de localităţi în care se merge pe candidaturi individuale sunt următoarele: Băneasa, Buciumeni, Costache Negri, Cuca, Drăguşeni, Folteşti, Frumuşiţa, Fundeni, Ghidigeni, Negrileşti, Poiana, Scânteieşti, Schela, Smârdan, Smulţi, Suceveni, Tuluceşti, Vânători.
Durbacă şi-a declarat public susţinerea pentru Marius Stan
„M-am hotărât şi ne-am hotărât să-l susţinem pe domnul Marius Stan la primăria Galaţi”, a declarat Eugen Durbacă. Acesta a enumerat o serie de calităţi ale candidatului USL, pe care în trecut nu i le pomenea, ci dimpotrivă. Durbacă a explicat simplu întoarcerea la 90 de grade privind opiniile faţă de liberal – pur şi simplu erau contracandidaţi înainte: „eram concurenţi şi, până la urmă, spuneam că e bun la fotbal, deci am recunoscut o calitate a dumnealui, puteam să nu recunosc niciuna, căci îmi dăuna mie să laud o calitate a unui contracandidat”. Însă „de acum m-am hătărât”, adică să rămână conservator şi să susţină candidatul USL. Deşi sunt de notorietate tentativele eşuate de a fi candidatul la primărie al oricărui partid se putea, Durbacă pozează în conservator fidel: „având în vedere că sunt de zece ani în PC, mi-a fost foarte greu să fac un pas într-o parte sau alta”.
Marius Stan nu pare deranjat
Marius Stan nu consideră că declaraţia publică a lui Durbacă privind susţinerea candidaturii sale îi afectează imaginea, chiar dacă răzgândirea lui Durbacă este asociată cu scandalul imobiliar Aviasan. Stan a precizat: „Faptul că sunt aici înseamnă că nu iau în calcul aşa ceva. Sunt organe care trebuie să decidă. La noi, folclorul este mare, vorbele circulă fără discernământ şi în privinţa mea, şi a domnului preşedinte, şi în general al tuturor candidaţilor. E o situaţie cu care m-am obişnuit: întotdeauna cei de pe locurile trei-patru vor da în (cel de pe – n.r.) locul întâi, dar sunt pregătit să fac faţă tuturor atacurilor”.
Iar liderul liberalilor, deputatul Victor Paul Dobre, consideră firească susţinerea publică a candidaturii lui Stan de către preşedintele PC, dat fiind faptul că acest partid este componentă a USL.
PDL şi UNPR şi-au împărţit candidaturile
Şi alianţa asimilată puterii şi-a decis împărţirea candidaturilor. Deputatul Mircea Toader, preşedintele PDL Galaţi, a precizat că aproximativ 48 de localităţi vor avea candidaţi PDL, iar 17 UNPR. Toader a declarat: „Vom merge pe Alianţa Pentru Progres, aşa cum am anunţat, şi la CJ şi la primăria muncipiului Galaţi, Tecuci, la toate primăriile din judeţ, candidaţii fiind unici, fie ai PDL, fie ai UNPR”. Primarii în funcţie vor fi susţinuţi pentru viitoarele mandate. Iar pentru primăria muncipiului Galaţi, cele mai mari şanse de a fi candidat le are senatorul PDL Marius Necula. Însă Necula, care glumeşte că în această situaţie va trebui să alerge pe „un cal cam obosit” nu de el ci „de alţii”, pune nişte condiţii pentru a accepta să intre în cursă. Necula cere sprijinul unor miniştri pentru derularea unor proiecte pe care le are în vedere pentru municipiul Galaţi. Şi până nu are parte de aceste susţineri refuză să îşi anunţe candidatura. „Studiez această oportunitate de a reprezenta Alianţa în lupta pentru primăria Galaţi, încă nu sunt hotărât, am nişte proiecte la care lucrez de ani de zile şi la care vreau să am sprijinul miniştrilor respectivi... Dacă nu am sprijinul partidului pentru care eu mă duc să mă lupt, de ce să candidez?”, a precizat Necula. Mircea Toader a susţinut însă că lansarea candidaturii lui Necula va avea loc săptămâna viitoare.


Articole înrudite